Solplanet x AeroFix

Unde va activa noul muzeu “Constantin Brâncuşi”

Romania_20060512_-_Tirgu_Jiu_-_Coloana_fara_sfarsitMuzeul Naţional de Artă „Constantin Brâncuşi” a fost înfiinţat la sfârşitul săptămânii trecute, o dată promulgarea legii 199/2015 de către preşedintele Klaus Iohannis.

Noul muzeu va activa în imobilul de pe strada Traian numărul 2A din Târgu Jiu, în apropiere de Universitatea “Constantin Brâncuşi” din oraş.

Imobilul este  format dintr-un un teren în suprafaţă de 5.409 mp, din care circa 600 mp ocupat de construcţie şi va fi cedat Muzeului de către Consiliul Local al Municipiului Târgu-Jiu în mod gratuit şi pe termen nelimitat, potrivit noii legi.

Muzeul are printre alte atribuţii şi pe aceea de a crea un Atelier Brâncuşi în România, de a proteja şi conserva ansamblul “Calea Eroilor” . De asemenea, muzeul va sprijini în limita fondurilor alocate prin buget, reabilitarea şi conservarea casei natale a lui Brâncuşi de la Hobiţa.

“Lipsa unui muzeu Brâncuşi a atras după sine scoaterea din ţară aproape a întregului patrimoniu al operei lui Constantin Brâncuşi, inundarea României cu falsuri, imposibilitatea achiziţionării unor lucrări, pierderea unor elemente metalice rămase după înlocuirea acestora în procesul de demontare şi restaurare a Coloanei Infinitului. (…)”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor Gheorghe Udrişte şi Ion Pârgaru, deputaţi PDL, respectiv PNL.

Iniţiativa a fost respinsă de Senat la începutul lunii iunie dar aprobată ulterior de Camera Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.

Sus