Oferte locuri de munca top

300 mii mp spatii de birouri noi in Bucuresti

Dacă vor fi finalizate toate proiectele de clădiri de birouri anunțate în București, suprafața nouă va crește anul acesta cu circa 300.000 mp. Din aceasta, jumătate este deja preînchiriată, susțin consilierii imobiliari de la JLL România.

Zonele în care se înregistrează cele mai mici rate de neocupare vor beneficia și de cele mai mari livrări în acest an.

Astfel, în Floreasca – Barbu Văcărescu vor fi finalizate două proiecte mari, totalizând peste 40.000 mp, în CBD stocul va crește cu 30.000 mp, iar în Centru-Vest sunt anunțate trei proiecte, cu un total de peste 80.000 de mp.

Cum activitatea de dezvoltare de noi spații de birouri în București a fost mai redusă anul trecut decât cererea pentru astfel de spații, rata medie de neocupare a scăzut ajungând la un nivel minim istoric.

Anul trecut, rata medie de neocupare a spațiilor de birouri din București a fost de aproximativ 6,6%, comparativ cu 9,2% la finele anului 2017.

Dezvoltatorii au finalizat anul trecut proiecte de birouri noi care au totalizat 145.000 de mp, în condițiile în care suprafața închiriată prin intermediul consultanților imobiliari, a fost de 335.000 de mp. Din aceasta, 45% (150.000 mp) reprezintă cerere nouă (preînchirieri, contracte noi, extinderi de suprafețe existente și relocari din alte imobile decât clădiri de clasa A și B).

În plus, parte din spațiile livrate în 2018 erau deja contractate din anii anteriori.

Marius Șcuta, head of office agency and tenant representation JLL România a declarat: ”Chiar dacă există diferențe semnificative între cele 12 subpiețe de birouri din București în ceea ce privește suprafața de birouri disponibilă, la nivel general rata de neocupare a continuat să scadă și în 2018 până la un minim istoric, pe fondul unei evoluții relativ modeste a activității de dezvoltare în 2017 și 2018. Cererea netă s-a menținut la niveluri comparabile în ultimii doi ani, în jurul a 150.000 mp, absorbind astfel oferta nouă”.

Cele mai puține spații disponibile sunt în zona Centru – Nord, Floreasca Barbu -Văcărescu, Centru, Centru – Vest și CBD, unde rata de neocupare este de sub 5%, în timp ce în Băneasa – Otopeni și Pipera Nord se află în continuare cele mai multe spații goale.

Chiria prime din București s-a menținut cinci ani la rând la nivelul de 18,5 euro/mp/lună, modificări fiind consemnate la nivelul pachetelor de facilități oferite de către proprietarii de birouri.

 

 

Citiți și:

Va demara prima faza a unui amplu proiect cu peste 2.000 de apartamente

Sectorul 1 pregateste modificari urbanistice

Statul va finanta cu 56 mil euro modernizarea a 43 km DN

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus