Oferte locuri de munca top

2015, an de boom pentru piaţa rezidenţială

building-849849_640Anul 2015 se va dovedi cel mai bun an pentru piaţa rezidenţială din Capitală din istoria modernă a ţării, cu  peste 11.000 de unităţi finalizate în Bucureşti şi în împrejurimi, potrivit unui raport publicat de consultantul Coldwell Banker.

Stocul de locuinţe noi finalizate şi disponibile spre vânzare va atinge până la finele anului acesta 14.000 de unităţi cuprinse în 350 de proiecte. Gradul de absorbţie a proiectelor nou construite este unul ridicat pe fondul adaptării ofertei la cererea existentă.

Noua oferta este dedicată în principal segmentului de masă, caracterizat prin unităţi de locuit similare cu apartamentele construite înainte de 1990. Acestea sunt localizate la marginea Bucureştiului sau în cartierele de mari dimensiuni ale oraşului, şi pot fi achiziţionate în peste 80% din cazuri prin programul Prima Casă. Preţurile de vânzare rareori depăşesc 50.000 euro pentru o garsonieră.

Anul 2015 a marcat scăderea procentului dedicat maselor din totalul de proiecte rezidenţiale aflate în construcţie. Acesta este efectul stabilizării preţurilor de vânzare, trend care a caracterizat ultimele 18 luni, a restabilirii încrederii generale a cumpărătorilor în piaţa rezidenţială şi a îmbunătăţirii ofertelor de creditare.

Proiectele rezidenţiale dedicate clasei medii reprezintă la ora actuală mai mult de o treime din toate unităţile plasate pe piaţă de către dezvoltatorii. Mai puţin de 50% din tranzacţiile încheiate pe acest segment au fost finanţate prin Prima Casă.

Procentul proiectelor de lux, caracterizate prin preţuri de peste 70.000 euro pentru o garsonieră, s-a dezvoltat în acest an. Din ce în ce mai multe proiecte de acest tip sunt demarate în centrul şi nordul ţării.

Proiectele de mici dimensiuni, de până la 50 de unităţi, reprezintă în continuare un procent semnificativ din numărul total al locuinţelor finalizate, peste 30%.

Mai mult, anul 2015, a marcat revenirea pe piaţă a unor dezvoltatori ce îşi suspendaseră proiectele odată cu debutul crizei economice.

În prezent tranzacţiile către utilizatorii finali reprezintă aproape 100% din numărul total al tranzacţiilor încheiate pe piaţă. Comparativ, în anii 2007-2008, în jur de 80% din locuinţele lansate pe piaţă erau cumpărate de investitori, ce intenţionau să le revândă ulterior.

Preţurile vor rămâne stabile în următoarele şase luni, având în vedere condiţiile economice favorabile. Din ce în ce mai mulţi dezvoltatori, atât locali cât şi străini, vor lansa noi proiecte.

Sus