Oferte locuri de munca top

Vor putea fi facute plati din Anghel Saligny si PNDL si in ultimele doua luni ale anului

Cu toate că OUG nr. 90/2023 blochează plățile autorităților publice în încercarea de a limita deficitul bugetului de stat, totuși vor putea fi făcute plățile aferente programelor Anghel Saligny, PNDL derulate de Ministerul Dezvoltării și PNCIPS al CNI.

Guvernul urma să aprobe astăzi un memorandum care să permită să fie depășite limitele de plăți pentru anumite categorii de cheltuieli de investiții aferente Programului național de investiții „Anghel Saligny“, Programului Național de Dezvoltare Locală și Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS).

Astfel, plățile efectuate în ultimele două luni ale acestui an vor putea depăși media plăților efectuate în primele nouă luni, în limita bugetului aprobat.

Această modificare este necesară pentru atingerea obiectivelor Programului de guvernare 2023-2024, susțin reprezentații Guvernului.

În cadrul programelor de investiții se regăsesc obiective de investiții în diverse stadii de execuție, care sunt condiționate de respectarea unor termene, grafice de execuție, dobânzi și penalități de întârziere, în cazul în care plata este amânată.

Spre exemplu, la nivelul Companiei Naţionale de Investiţii “C.N.I.” S.A sunt gestionate un număr mare de contracte de execuție/proiectare și execuție pentru obiective de investiții care se realizează prin PNCIPS, iar o mare parte dintre acestea se află în stadii avansate de execuție.

Limitarea plăților în cadrul acestui program ar conduce la neachitarea facturilor aferente situațiilor de lucrări verificate și confirmate la plată și a căror scadență s-a împlinit, și la înregistrarea de arierate și a plății penalităților datorate pentru întârzierea la plată.

În cazul limitării plăților, eforturile susținute ale Guvernului de a realiza investiții publice prin care să se asigure dezvoltarea infrastructurii locale nu vor avea rezultatul așteptat, beneficiarii fiind în imposibilitatea de a le implementa, finaliza și recepționa investițiile.

TOPUL CONSTRUCTORILOR Cei mai mari constructori profita de oportunitatile numeroaselor proiecte de investitii publice

De asemenea, aceste măsuri sunt necesare, ținând cont de faptul că în piață au apărut anumite condiții în urma cărora s-a constatat creșterea prețului materialelor de construcții, precum și creșterea prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale, a combustibilului, transporturilor de mărfuri, la nivel internațional, cu impact direct în producția și distribuția tuturor produselor utilizate în realizarea proiectelor de

Investiții, mai arată inițiatorii proiectului normativ.

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus