Oferte locuri de munca top

Vanghelie, mită de 20% la achizițiile publice

VanghPentru mită de peste 30 milioane euro, Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Marian Vanghelie a solicitat și primit de la omul de afaceri Marin Dumitru, foloase materiale necuvenite de aproximativ 30,4 milioane de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări),  se arată în rechizitorul întocmit de procurorii DNA. Marin Dumitru are mai multe afaceri în Bucureşti, dintre care cea mai importantă este hotelul de cinci stele Premier Palace, inaugurat în urmă cu doi ani.

În schimbul sumelor primite, primarul Vanghelie a facilitat atribuirea de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri. De asemenea, a dispus efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte, în valoare totală de aproximativ 738 milioane de lei.

Pentru a asigura folosenele necuvenite solicitate de Vanghelie contractele de achiziții publice au fost încheiate la prețuri mult majorate față de valoarea reală a serviciilor prestate. În acest fel, costurile reale de execuție a lucrărilor, și implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor.

Ca atare, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracțională a primarului Vanghelie este de 295,2 milioane de lei.

În aceeași perioadă, o parte considerabilă din sumele de bani și din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operațiuni de spălare de bani, prin circuite financiare fictive.

Până în acest moment, Consiliul Local al sectorului 5 nu s-a constituit parte civilă pentru prejudiciul cauzat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Sus