Oferte locuri de munca top

Usoara scadere a cifrei de afaceri pentru firmele din comert

La fel ca și în cazul industriei, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în mai față de luna precedentă. În termeni nominali, aceasta a fost mai mică cu 0,5%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, informează Institutul Național de Statistică.

Însă, în comparație cu luna mai a anului trecut, cifra de afaceri din comerţ, în termeni nominali, a crescut cu 24%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

O creștere a cifrei de afaceri din comerț a fost înregistrată și în primele cinci luni ale anului, față de perioada similară din anul trecut. Astfel, cifra de afaceri a fost cu 11,9% mai mare decât cea înregistrată în perioada similară a anului trecut, ca serie ajustată.

Mai 2021 vs aprilie 2021

Cifra de afaceri din comerţ, serie brută, în luna mai 2021, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 3%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-12,5%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-6,6%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-6,3%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-5,3%) şi din comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-1,1%).

Creșteri au înregistrat: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+2,9%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+0,9%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (+0,6%).

Mai 2021 față de mai 2020

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai anul acesta, comparativ cu luna mai a anului trecut, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 26,8%, datorită creșterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+43,3%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+41,7%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+34%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+25,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (+22%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,3%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+10,2%) și comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+5,9%).

Perioada 1.I-31.V.2021 comparativ cu perioada 1.I-31.V.2020

Cifra de afaceri din comerț, serie brută, în primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeași perioada anului trecut, în termeni nominali, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 15,3%.

Și asta datorită creșterii comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+20%), comerţului cu ridicata nespecializat (+19,3%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+18,2%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+16,5%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+15,3%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,6%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+7,3%) şi activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+4,3%).

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus