Oferte locuri de munca top

Tot mai multi clienti cumpara locuinte cu bani gheata

În pofida creșterilor semnificative de prețuri consemnate în ultimii doi ani, proprietățile rezidențiale nou-construite se bucură de un interes crescut din partea unor cumpărători. Este vorba de cei care plătesc în numerar achizițiile făcute, după cum relevă o analiză realizată de portalul imobiliar Titirez.ro.

Piata dezvoltărilor rezidențiale și cea imobiliară sunt printre cele mai nereglementate din țara noastră. Ca urmare, permit derularea multor achiziții de valori mari cu bani gheață.

Astfel de finanțări reprezintă una dintre explicațiile pentru care tranzacțiile cu apartamente din regiunea București – Ilfov au fost mai mari cu circa 8%, în primele trei trimestre față de cele din perioada similară a anului trecut.

Este singura dintre regiunile țării în care s-a înregistrat creștere a numărului de apartamente cumpărate.

Vanzari foarte mari de apartamente, chiar daca nu la nivelul de anul trecut

O altă cauză a disponibilității crescute pentru achiziția de locuințe cu fonduri proprii, identificată de analiza făcută de portalul imobiliar, este creșterea galopantă a inflației din ultimul an.

Această creștere îi motivează pe români să caute soluții mai eficiente decât depozitele bancare pentru protejarea și valorificarea capitalului propriu.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei a fost de 15,9% în septembrie, raportat la aceeași lună din 2021.

Statisticile oficiale relevă, totodată, că preţurile de consum au consemnat, în medie, un avans de 11,8% în ultimele 12 luni (în intervalul octombrie 2021 – septembrie 2022), faţă de cele 12 luni anterioare.

Inversarea raportului dintre clienții cu fonduri proprii și cei care trebuie să apeleze la o finanțare bancară este explicat de analiza citată și prin majorarea semnificativă a costurilor de creditare, care îi determină pe cumpărătorii din a doua categorie să mai amâne luarea unei decizii de achiziție, până la remedierea sau clarificarea tendinței actuale.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus