Oferte locuri de munca top

Timisoara este cel mai „sigur” oras pentru investitia intr-o locuinta

1036.jpg Timisoara este orasul unde s-au inregistrat cele mai mici deprecieri ale preturilor la locuinte in ultimele sase ani. Acest fapt, coroborat cu evolutia preturilor din ultimele 12 luni, plaseaza orasul din vestul tarii si nu Capitala pe primul loc intr-un top al celor mai sigure destinatii pentru o achizitie imobiliara, se arata intr-o analiza realizata de portalul Imobiliare.ro.
Pretul apartamentelor din Timisoara este in prezent cu 2,3% mai mare decat in urma cu 12 luni (chiar 3% in cazul apartamentelor vechi cu doua camere, cea mai populara categorie la achizitie), spre deosebire de Bucuresti, Constanta, Brasov sau Cluj-Napoca, unde asistam in continuare la scaderi.
De fapt, cea mai mare „victima” a ieftinirilor din ultimii ani a fost exact piata care a atins culmile „popularitatii” pe timp de boom, Capitala. Pentru cei care se gandesc sa cumpere o locuinta in scop investitional, luand in calcul o revanzare ulterioara, experienta perioadei de recesiune poate oferi o perspectiva interesanta.
*Cu cat mai mare cresterea, cu atat mai mare caderea
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, dintre marile orase ale tarii, cel mai putin afectat de recesiune – prin prisma scaderilor de pret – a fost Timisoara. Aici, valoarea medie ceruta pentru apartamentele scoase la vanzare s-a diminuat cu 39,4% in ultimii sase ani, de la un prag maxim de 1.329 de euro pe metru patrat (atins in iunie 2008), pana la un nivel de 805 euro pe metru patrat, consemnat la finele lui februarie 2014. La polul opus, cel mai mare declin, de circa 53%, a avut loc in Capitala, de la 2.264 de euro pe metru patrat in martie 2008, pana la 1.058 de euro pe metru patrat. Scaderi mai reduse au fost consemnate in celelalte mari orase ale tarii, care au fost mai putin „atinse” si de boom-ul imobiliar. Astfel, in Constanta, apartamentele s-au ieftinit cu circa 46,6%, de la 1.589 de euro pe metru patrat (in iunie 2008), pana la 849 de euro pe metru patrat. In Brasov, preturile au scazut cu 43,5% in ultimii aproape sase ani, de la 1.475 de euro pe metru patrat (prag atins in mai 2008), pana la 833 de euro pe metru patrat, la finele lui februarie 2014. In Cluj-Napoca, locuintele s-au devalorizat cu 42,6% in perioada mentionata, pana la un nivel de 862 de euro pe metru patrat (fata de 1.503 de euro pe metru patrat in mai 2008).
*Locuintele cu una si doua camere, cele mai „lovite”
Raportat la categorii de locuinte, in Timisoara, cele mai mici scaderi de preturi au fost consemnate la apartamentele cu peste doua camere – adica cele mai putin „vanate” in general de catre cumparatorii in scop investitional. Astfel, locuintele cu trei camere s-au ieftinit in ultimii ani cu aproximativ 37% (de la 1.240, pana la 778 de euro pe metru patrat), iar cele cu patru camere sau mai mult cu circa 38,5% (de la 1.174 la 722 de euro pe metru patrat). Unitatile locative mai mici au consemnat insa un declin de peste 40%: 41% in cazul apartamentelor bicamerale (de la 1.368 la 807 euro pe metru patrat) si peste 45% pentru garsoniere (de la 1.536 la 838 de euro pe metru patrat).
*O piata relativ stabila din 2012 incoace
In ultimii doi ani, preturile cerute pentru apartamentele scoase la vanzare in orasul din vestul tarii s-au mentinut la un nivel relativ constant, in usoara crestere in ultimele 12 luni, in ciuda oscilatiilor lunare (atat in plus, cat si in minus), releva Indicele Imobiliare.ro. Astfel, pretul mediu solicitat de proprietari la finele lunii februarie a acestui an – respectiv 805 euro pe metru patrat util – este cu 2,3% mai ridicat decat in urma cu 12 luni. Segmentul apartamentelor vechi a fost caracterizat de cea mai mare stabilitate: aici, pretul mediu cerut la ora actuala (792 de euro pe metru patrat) este cu 1,9% mai ridicat decat la inceputul anului trecut. Pe piata locuintelor nou-construite, variatiile au fost mai semnificative; per ansamblu insa, pretul actual, de 883 de euro pe metru patrat, este cu 6% mai mare decat in primele luni ale lui 2013.
O relativa stabilitate in ultimul an s-a resimtit si in celelalte mari orase din tara, unde preturile au oscilat oarecum similar, Indicele Imobiliare.ro inregistrand in prezent valori cu aproximativ 2,5%-3% mai mici pe segmentul vechi, cu o singura exceptie, Cluj-Napoca, unde preturile apartamentelor vechi se mentin in continuare la un nivel ridicat, apropiat de cel inregistrat anul trecut. Pe segmentul apartamentelor noi, scaderile sunt cuprinse intre 3% in Constanta si 10% in Cluj-Napoca. Capitala nu s-a abatut de la trend, aici, preturile apartamentelor noi fiind cu 6,2% mai mici decat in urma cu 12 luni, in vreme ce cele vechi s-au depreciate cu 2,8%.

Sus