Oferte locuri de munca top

Sudul Bucurestiului are un nou PUZ aprobat

Noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Sudul Bucureștiului a fost aprobat, de Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Potrivit Arhitectului Șef al Sectorului 4, Călin Alexandrescu, prin intermediul noului plan urbanistic se vor ști exact zonele de stradă, iar toți operatorii de rețele – apă, energie electrică și gaz – vor putea monta utilitățile.

Aflat de câteva luni în dezbatere publică și discutat atât la nivelul Primăriei Capitalei, cât și la Primăria Sectorului 4, proiectul Planului Urbanistic Zonal care vizează dezvoltarea Sudului Capitalei a fost aprobat în ultima ședință a CGMB.

Documentul, la care arhitecții Primăriei Sectorului 4 au lucrat timp de doi ani, va sta la baza dezvoltării zonei Berceni, care a devenit extrem de atractivă, în ultimii ani, pentru foarte mulți oameni dornici să-și construiască o casă.

De acum, prin intermediul acestui PUZ, despre care Arhitectul Șef al Sectorului 4, Călin Alexandrescu susține că este “instrumentul dezvoltării coerente”, zona de Sud a Sectorului 4 va deveni și mai atractivă pentru bucureșteni și nu numai, estimându-se că peste 50.000 de oameni vor putea avea o locuință în această zonă administrativă, alături de cei peste 322.856 de locuitori deja existenți, conform datelor Institutului Național de Statistică din luna iunie 2018.

Daniel Băluță, Primarul Sectorului 4, a declarat: “În această zonă avem 24 de străzi care sunt neasfaltate. Ca să le putem asfalta avem nevoie să aibă rețele de apă și canal. Există un program al municipalității, gratuit, se numește programul Bucur, dar pentru a-l pune în aplicare aveam nevoie de PUZ. Din fericire, după doi ani de muncă, toată documentația este gata. Este un PUZ doar pentru zona de Sud, care include partea aceea de pe Șos. Berceni ca zonă de dezvoltare. Dar doi ani s-a lucrat la această documentație și îmi doresc să vă pot spune că în următorii 2-3 ani vom avea aceste străzi asfaltate. Nu sunt ipocrit să vă spun că la anul vor fi asfaltate pentru că, după acest moment, avem nevoie de apă și canal, abia apoi putem asfalta”.

Reprezentanții autorității locale susțin că, pe lângă faptul că trasează foarte clar zonele unde se va putea construi, acest plan urbanistic simplifică mult procedura de expropriere de utilitate publică, atât în cazul zonelor în care sunt prevăzute drumuri de acces, cât și în cazul spațiilor verzi.

“Peste tot în lume tendința este să nu se creeze densitate în centrul orașului, iar astfel de proiecte devin instrumente indispensabile pentru o dezvoltare coerentă, spre marginea orașelor. PUZ păstrează spațiile verzi, conform Planului Urbanistic General și oferă posibilitatea extinderii acestora prin exproprieri de utilitate publică. Mai mult decât atât, prin acest PUZ este încurajată industria nepoluatoare de mici dimensiuni. Vor apărea hub-uri tehnologice în apropierea liniei de centură a Capitalei, iar acest lucru va diminua traficul greu din interiorul inelului median de circulație.

În momentul de față, zonele destinate construcțiilor sunt răsfirate și conflictele dintre ansamblurile de locuințe colective și individuale sunt foarte frecvente, în principal din cauza zonelor de acces subdimensionate. Prin noul PUZ  nu vor mai fi astfel de situații, pentru că toate ansamblurile vor beneficia de drumuri de acces și de utilități”, a explicat Arhitectul Șef al Sectorului 4, Călin Alexandrescu.

El susține că, în prezent, interesul oamenilor pentru această zonă administrativă este de cinci ori mai mare față de alte sectoare din București, pentru fiecare apartament nou construit în celelalte zone se construiesc cinci locuințe în Sectorul 4.

 

Citiți și:

Stirile zilei

Proiect de construire a 2.000 de apartamente in zona de nord a Capitalei

Proiect local de mediu de circa 190 mil lei

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus