Oferte locuri de munca top

Spatiile de birouri si de retail vor impulsiona piata imobiliara si in 2014

874.jpg Trendul ascendent al pietei spatiilor comerciale din Bucuresti va continua si in acest an, atat pe segmentul de birouri, cat si pe cel de spatii de retail, al tranzactiilor de terenuri si al investitiilor imobiliare, sustin consultantii The Advisers/Knight Frank.
„Piata imobiliara comerciala a inregistrat o crestere sanatoasa in 2013. Chiar daca si celelalte segmente prezinta cresteri de activitate si de interes, sectorul inchirierii de spatii de birouri ramane motorul principal al pietei. Credem ca 2014 va aduce semnarea unor contracte importante de pre-inchiriere – un semnal pozitiv pentru intregul sector, inclusiv pentru posibile dezvoltari speculative in urmatoarea perioada”, declara Horatiu Florescu, presedinte si CEO The Advisers/Knight Frank.
Anul acesta este asteptata livarea a 120.000 mp de spatii de birouri, nivel similar celui din anul precedent.
In 2013, cererea pe piata de birouri din Bucuresti a atins cel mai inalt nivel din ultimii 7 ani, respectiv in jurul a 300.000 mp. Pentru 2014 este estimat un nivel similar. Piata a fost dominata de inchirierile de spatii de birouri moderne (clasa A si B), cu o pondere cumulata de 90%. Contractele noi de inchiriere au reprezentat 42% din suprafata moderna tranzactionata (in crestere cu 35% fata de 2012), renegocierile 38%, extinderile 11%, iar pre-inchirierile 9%.
Pe segmentul de centre comerciale, anul trecut au fost livrati 114.500 mp. In perioada urmatoare, zonele cele mai active vor fi Brasov (cu 4 centre comerciale anuntate) si partea de est a Bucurestiului (cu doua noi centre comerciale anuntate).
Motorul tranzactiilor cu terenuri va fi reprezentat in 2014, ca si in 2013, de dezvoltarile de birouri, urmate de proiectele de retail.
In acelasi timp, proiectele comerciale au atras in 2013 si cele mai importante investitii in piata imobiliara. Astfel, sectorul de retail a dus volumul tranzactiilor la aproximativ 250 milioane de euro. Intensificarea activitatii pe piata de investitii denota cresterea increderii investitorilor in indicatorii macroeconomici ai Romaniei, apreciaza consultantii The Advisers / Knight Frank.

Sus