Oferte locuri de munca top

Spatii retail: oferta va creste semnificativ

Doar 16.800 mp au fost finalizați în trimestrul II în două proiecte majore de retail, ambele în orașe regionale. Aceasta este, totuși, cu 40% peste livrările modeste din T2 2021, arată un raport al companiei de consultanța imobiliară JLL.

Chiriile practicate de centrele comerciale prime au crescut în aprilie-iunie, dar acest lucru se datorează în principal indexării.

Creșterea inflației, a prețurilor energiei și a costurilor cu taxele de servicii va afecta capacitatea și dorința retailerilor de a plăti chirii mai mari.

Consultanții preconizează o creștere limitată a chiriilor în acest an, urmând ca cererea să se consolideze în anul viitor.

Ei se așteaptă ca oferta să crească în a doua jumătate a anului, prin livrarea a peste 150.000 mp spații retail.

Global Investment Group Bucuresti – focusati pe performanta!

Volumul de livrări noi în acest an ar putea ajunge la 184.100 mp, mai mare cu 73% peste cel din 2021, concentrat în principal în parcurile de retail din orașele medii și mici.

Spații de birouri: ”work from home – work from office” încă este o practică obișnuită

Deși majoritatea companiilor și-au deschis birourile pentru angajații lor, abordarea hibridă „work from home – work from office” încă este o practică obișnuită.

Rata de neocupare ar putea să mai scadă în a doua jumătate a anului, din cauza opțiunilor limitate în ceea ce privește proiectele ce vor fi livrate în această perioadă, estimează consultanții imobiliari.

O singură clădire de birouri a fost livrată în București în trimestru II, și anume a doua fază a proiectului AFI Tech, care adaugă 24.500 mp pe subpiața Centru-Vest.

Până la sfârșitul acestui an, consultanții se așteaptă ca aproximativ 41.300 mp să fie finalizați, ceea ce va duce totalul livrărilor pentru acest an la 139.300 mp.

Intr-un mare ansamblu rezidential vor fi facute mai multe unitati locative

Cel mai mare proiect a cărui finalizare se asteaptă până la sfârșitul acestui an este faza a doua a proiectului din Cotroceni al dezvoltatorului One, care adaugă aproximativ 34.500 mp pe subpiața Centru-Vest.

T2 2022 a marcat o creștere a chiriilor de birouri prime din București, de la 18,5 euro pe mp/lună, la 19,0 euro pe mp/ lună, ca o consecință directă a creșterii inflației și a costurilor de construcție, combinate cu un volum mic de livrări noi.

În primul semestru cererea brută în București a crescut cu 10% față de S1 2021, până la 134.600 mp. Cu toate acestea, absorbția netă a crescut la 82.300 mp în perioada respectivă, cu 70% față de S1 2021.

Rata de neocupare s-a contractat în T2 2022, de la 14,3% în trimestrul anterior la 12,75%, deoarece volumul de livrări noi a fost scăzut în perioada respectivă.

Sus