Oferte locuri de munca top

Spatii de birouri: prelungiri si relocari in spatii mai ieftine

În ciuda unui mediu economic dificil, consilierii imobiliari susțin că piața de birouri a demonstrat ”o stabilitate și creștere remarcabile”, încheind al treilea trimestru al acestui an într-o notă pozitivă.

Activitatea de închiriere a fost impulsionată de un număr consistent de tranzacții de prelungire, dar și de proiecte de relocare care au urmărit eficiența din punct de vedere al costurilor. Prin relocări, companiile au făcut tranziția către spații mai accesibile, potrivit firmei de consultanță imobiliară CBRE.

Rata de neocupare este de aproape 16%.

În prezent, randamentul de bază se situează la 7,5%, cu o variație anticipată a randamentului investițional de 75 de puncte de bază (bps).

Cu o chirie de 20,25 euro/mp, creșterea anuală se situează la aproximativ 6%.

Volumul investițiilor pe segmentul de birouri din România a atins 15 milioane de euro în T3 2023, cu un total estimat de aproximativ 69 de milioane de euro pentru anul în curs.

În ciuda unei creșteri a stocului total care a condus la o rată de neocupare de sub 16%, previziunile sugerează o scădere la 12% în următoarele 6-9 luni din cauza încetinirii anticipate. Această încetinire se bazează pe schimbările preconizate ale pieței și pe situația actuală.

„Piața imobiliară comercială din România a avut parte de un pas înapoi temporar în T3, dar rămânem optimiști în ceea ce privește potențialul său în continuare”, a declarat Daniela Gavril, Head of Research, CBRE Romania.

Piața imobiliară comercială din România rămâne rezilientă

Volumul total al tranzacțiilor de investiții a fost de 62,4 milioane de euro, o scădere notabilă față de perioadele anterioare, însă mai multe tendințe pozitive indică o potențială redresare.

Tranzacțiile de vânzare-închiriere au contribuitcu 32% la totalul investițiilor.

Segmentul de retail a fost liderul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale, urmat de cel al proprietăților de birouri, industriale și hoteliere.

Investitorii români, care au contribuit cu 38% din totalul investițiilor, rămân motorul principal al pieței.

TOPUL CONSTRUCTORILOR Cei mai mari constructori profita de oportunitatile numeroaselor proiecte de investitii publice

Segmentul Industrial & Logistică

În ciuda unei scăderi minore a volumului de spații închiriate, s-a menținut un ”interes puternic pentru noi facilități industriale și logistice”, spun consilierii imobiliari.

Media lunară a chiriilor a urcat la 4,50 euro/mp, reprezentând o creștere de 15,38% față de anul precedent.

În trimestrul III, sectorul industrial a însumat un volum de investiții de 9,8 milioane de euro, cumulând 70 de milioane de euro până în prezent.

Activitatea de închiriere a unui total de 126.000 mp de spații industriale și logistice a evidențiat o scădere minoră față de perioadele anterioare. Peste jumătate din activitatea totală de închiriere a fost concentrată în București.

Alte regiuni active au fost Vestul/Nord-Vestul (25%) și Sudul (18%) României.

Logistica a reprezentat 32% din suprafața închiriată la nivel național, urmată îndeaproape de producție, cu 25%. Se așteaptă ca acest echilibru să se încline în favoarea producției în trimestrele următoare.

Randamentul prime a înregistrat o creștere de 0,50 pps de la an la an la 7,75%. În același timp, rata de neocupare a înregistrat o creștere marginală, ajungând la 4,28%. Această creștere ar putea indica o ușoară încetinire a absorbției de noi spații.

Nu în ultimul rând, stocul industrial modern din România a urcat la un nou prag de 7,02 mil. mp la sfârșitul T3 2023, Bucureștiul concentrând 49% din această suprafață.

În timp ce piața industrială și logistică din România a înregistrat unele fluctuații în T3 2023, tendințele sugerează o cerere susținută, în special în București.

O noua dezvoltare imobiliara, pregatita pe un teren de peste 3 ha

Sectorul de retail din țară

O creștere a spațiului modern de retail a fost raportată de CBRE, atingând acum 4,2 milioane mp – un salt de 112.000 mp față de anul trecut.

Cea mai mare parte a acestei creșteri (67%) a apărut în al treilea trimestru, cu Carolina Mall din orașul Alba Iulia, o realizare a Prime Kapital. Parcurile de retail sunt, de asemenea, în prim-plan, revendicând 40% din suprafața totală a stocului modern.

Pe măsură ce anul se apropie de sfârșit, dinamica se menține, alți 179.000 mp fiind pe cale să fie adăugați la stocul modern de spații comerciale, din care parcurile de retail ocupă o pondere substanțială de 61%.

Chiriile pentru centrele comerciale și locațiile de tip high street au rămas stabile la 75 euro/mp/lună și, respectiv, 45 euro/mp/lună.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

 

Sus