Oferte locuri de munca top

Spatii de birouri: cererea din Bucuresti a scazut mai mult decat în celelalte orase universitare

Cea mai mare piață de birouri moderne a fost în București, unde companiile au închiriat 75% din totalul spațiilor de birouri tranzacționate, în primul trimestru al anului, restul fiind în Timișoara, Iași și Cluj Napoca.

În total, 75 de companii au închiriat suprafețe ce însumează 42.906 mp de spații noi, din care 32.116 mp în București, conform unui studiu realizat de Fortim Trusted Advisors.

Companiile au ales să își deschidă noi spații moderne de lucru doar în București, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca.

Pe fondul unui volum în scădere al închirierilor de spații noi, cererea din București a suferit o corecție mai mare decât în celelalte orașe universitare.

Ca tendință, se remarcă o scădere a ponderii Capitalei în totalul pieței, de la 84% în T1 2022 la 75% în T1 2023.

“În cursul acestui an, procesul de desfășurare a tranzacțiilor pe piața imobiliară a birourilor din București a debutat într-un ritm mai moderat; totuși, ulterior, acesta a cunoscut o redresare semnificativă și a dobândit o dinamică crescătoare. Scăderea livrărilor de clădiri noi a întârziat luarea unor decizii de închiriere, iar numărul mare de renegocieri a amânat de asemenea semnarea unor contracte. În trimestrele următoare volumul închirierilor de spații de birouri va crește în București. Apar tot mai multe spații de birouri amenajate, în care se pot face puține intervenții și unde se pot muta imediat, ca urmare a relocărilor sau restrângerilor unor companii. Un sfat pentru potențialii chiriași: aceste spații sunt cele mai rapide soluții, iar proprietarii au și o mai mare flexibilitate în stabilirea duratei contractelor”, declară Nicolae Ciobanu Managing Partner – Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors.

Cladiri mixte, cu pana la 13 niveluri, in pregatire in Bucuresti

Cine închiriază în afara Capitalei și ce fel de spații de birouri

Compania Access Group a închiriat cea mai mare suprafață de birouri din afara Capitalei, respectiv 4.500 mp, în proiectul UBC 0, din Timișoara.

În Cluj-Napoca, clădirea de birouri Maestro Business Center a atras un chiriaș din domeniul IT&C. De asemenea, tot în Cluj-Napoca, alți doi chiriași, din domeniile IT&C și servicii profesionale au ales proiectele The Office și Tetarom.

La Iași, cei mai mulți chiriași noi s-au îndreptat către Palas Campus, o clădire de birouri inaugurată în acest an și UBC 3. Printre companiile care au ales Iașiul se numără Safeguard Global, Infineon, RINF și Arriver System Software, toate din domeniul IT&C.

În total, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, chiriașii din domeniul IT&C au cumulat o pondere de 82% din totalul pieței.

În București, ponderea chiriașilor din IT&C a fost de doar 34% în primul trimestru din 2023. În trimestrul doi însă sunt premise că această pondere va crește din nou, datorită numărului mare de negocieri în piață.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus