Oferte locuri de munca top

Sistemele HVAC in lupta cu virusul SARS-CoV-2

Ținând cont de modul foarte probabil de transmitere pe cale aeriană a virusului SARS-CoV-2, sistemele HVAC (încălzire, ventilare și aer condiționat) pot contribui atât la răspândirea virusului, cât și la reducerea ratei de transmitere. Particulele de mici dimensiuni pot fi transmise prin sistemele de ventilare, așa cum s-a dovedit în cazul tuberculozei, pojarului, gripei și febrei tifoide. Așadar, o cerință preliminară pentru orice strategie de protecție în clădiri este ca sistemul HVAC să fie bine proiectat, executat, pus în funcțiune și întreținut.

„Unele soluții nu sunt legate direct de instalații, ci de acțiune preventivă rezonabilă. De exemplu, locurile de muncă să fie mai puțin aglomerate, cu respectarea regulilor specifice de distanțare socială a oamenilor în încăpere. Ceea ce învățăm azi poate fi utilizat și în viitor, mai ales în clădirile cu risc mare de îmbolnăviri, cum sunt școlile, spitalele, hotelurile, magazinele, restaurantele, închisorile etc.”, declară conf. univ. dr. ing. Cătălin Lungu, vicepreședinte al REHVA și membru în Consiliul Consultativ al proiectului România Eficientă.

România Eficientă este un proiect privat, de interes public național, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, ce se desfășoară până în 2022.

Iată, în continuare, o serie de recomandări privind operarea și exploatarea instalațiilor din clădiri:

  1. Creșteți debitele de aer de introducere/evacuare în sistemele de ventilare. Intensificarea ratei de ventilare cu aer proaspăt din exterior este utilă, întrucât ajută la diluarea concentrației de particule de virus din clădire și chiar și de pe suprafețe. În clădirile cu sisteme de ventilare mecanică, se recomandă un timp de funcționare prelungit al acestor sisteme. O soluție preferabilă este menținerea în funcțiune a instalației de ventilare 24/7, cu debite de ventilare reduse atunci când oamenii nu sunt în încăperi. Sfatul general este de a introduce cât mai mult posibil aer proaspăt din exterior. Totodată, sistemele de ventilare de evacuare a aerului viciat din toalete trebuie să funcționeze în permanență.

Dacă facem ventilare din anumite zone ale clădirii în alta, de exemplu, transmițând aerul din birou spre zona de holuri, acest lucru trebuie stopat în perioada pandemiei.

  1. Utilizați cu precauție sistemele de recuperare a căldurii. În anumite condiții, particulele de virus din aerul extras pot reintra în clădire. Sistemele de recuperare a căldurii pot transporta virusul atașat particulelor din partea de evacuare a aerului în partea de introducere, prin scurgeri/infiltrații. Totodată, se recomandă oprirea (temporară) a schimbătoarelor de căldură rotative în timpul pandemiei Covid-19.
  2. Nu utilizați recircularea. Se recomandă evitarea recirculării centralizate în timpul pandemiei Covid-19; se recomandă închiderea clapetelor de recirculare prin sistemul automat de management al clădirii sau manual. Atunci când este posibil, sistemele de climatizare care utilizează componente pentru recirculare locală a aerului interior, cum ar fi ventilo-convectoarele, trebuie oprite, de asemenea, pentru a se evita răspândirea particulelor de virus la nivelul întregii încăperi. Ventilatoarele acestor unități au filtre grosiere, care practic nu filtrează particule cu virusuri. Dacă nu este posibil să fie oprite, aceste unități trebuie incluse în programe de curățare, deoarece pot colecta particule ca orice altă suprafață din cameră.
  3. Cum să utilizați aparatele de purificare a aerului. Pentru a fi eficiente, purificatoarele de aer trebuie să aibă cel puțin eficiența filtrului HEPA. Dacă se decide utilizarea unui purificator de aer – deși creșterea aportului de aer proaspăt prin ventilare regulată este adesea mult mai eficientă – se recomandă amplasarea aparatului în apropierea zonei de respirație.
  4. Purtați mască de protecție chiar și la birou. Un strănut poate face ca particulele să fie propagate până la o distanță de 8 metri, generând particule fine care nu mai sunt picături, ci se pot transmite aerian. La fel, prin tuse, distanța de propagare poate ajunge la 5 metri. Reiese de aici importanța portului de mască de către utilizatorii unei clădiri, pentru că reprezintă o barieră pentru propagarea particulelor și picăturilor eliminate prin strănut și tuse.

 

 

 

 

Citiți și:

Viitor ansamblu mixt, in pregatire pe aproape 10 ha

Iluminat public eco-eficient de circa 1,65 mil euro

Unitati sanitare, modernizate cu peste 9 mil euro

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

 

Sus