Oferte locuri de munca top

Sinagoga Neologa din Oradea se afla in lucrari de restaurare

916.JPG Restaurarea Sinagogii Neologe din Oradea este in graphic. Pana acum au fost executate lucrari de reparatii si consolidare a cladirii.
Sinagoga este reabilitata de firma Abed Nego SRL, care a castigat licitatia organizata anul trecut. Predarea amplasamentului a avut loc la finalul anului 2013, pana acum au fost realizate lucrari si procurate utilajele si echipamentele tehnologice in valoare de 162.110 lei cu TVA, adica 3,5 % din totalul contractat.
Investitia este realizata in cadrul proiectului european „Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunitatilor evreiesti din Oradea – Debrecen”. Finantarea este asigurata prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Ungaria 2007 – 2013, Axa prioritara 2: „Intarirea coeziunii sociale si economice a zonei de frontier”.
Valoarea totala a proiectului este de 1,89 milioane euro, din care 1,56 milioane euro revin Municipiului Oradea (pentru reabilitarea Sinagogii Zion), iar 375.835 euro revin Comunitatii Evreilor din Debrecen, partenerul municipiului in cadrul proiectului. Lucrarile in cadrul sinagogii constau in lucrari de restaurare, consolidare, conservare si reconversie functionala.
Sinagoga Neologa este a treia din Oradea din punct de vedere al vechimii. Constructia acesteia a inceput in anul 1877, lucrarile fiind finalizate in septembrie 1878. Sinagoga Neologa Zion este o replica a celei din Nurnberg, avand dimensiuni impozante, cu un plan patrat dominat de o cupola uriasa, marcata de ferestre inalte.

Sus