Oferte locuri de munca top

Şi cei care au deja o locuinţă pot beneficia de Prima Casă

DSC00267Beneficiarii Programului Prima Casă care deţin o locuinţă achiziţionată sau construită în cadrul Programului vor putea cumpăra o nouă locuinţă prin program, dacă o înstrăinează pe prima, se arată într-o ordonanţă de urgenţă aprobată ieri de Guvern.

Pentru a beneficia de această facilitate beneficiarii vor trebui să îndeplinească o serie de criterii. Noua locuință trebuie să aibă suprafața utilă mai mare decât a locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul Programului, sau valoarea acesteia trebuie să fie mai mare decât valoarea evaluată la momentul acordării creditului pentru locuința achiziționată sau construită inițial în cadrul Programului.

De asemenea, beneficiarii nu pot păstra locuinţa achiziţionată iniţial prin Programul “Prima Casă”. La data încheierii contractului pentru noua locuinţă, locuinţa iniţială trebuie să fi fost vândută.

O altă condiţie este ca împrumutul acordat inițial în cadrul Programului să fie lichidat până la data încheierii contractului de vânzare–cumpărare a noii locuințe sau să fie refinanțat prin acordarea celui de-al doilea credit în cadrul Programului.

Totuşi, o condiţie de bază pentru cei care vor beneficia de facilitatea Prima Casă este ca aceştia să nu aibă în proprietate mai mult de o locuinţă achiziţionată prin Prima Casă sau să deţină o locuinţă obţinută în alt mod cu suprafaţa mai mică de 50 mp şi o a doua cumpărată prin Prima Casă.

În baza contractului de garantare aferent celui de-al doilea credit, asupra noii locuințe se instituie în favoarea Ministerului Finanțelor Publice, precum și în favoarea finanțatorilor, un drept de ipotecă legală de rangul I până la finalizarea procedurii de executare silită asupra imobilului care face obiectul garanției, cu interdicția de înstrăinare a locuinței pe o perioadă de cinci ani și interdicția de grevare cu sarcini a acesteia pe toată durata garanției.

După expirarea perioadei de cinci ani în care operează interdicția de înstrăinare a locuinței achiziționate sau construite în cadrul Programului, finanțatorul, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, poate aproba înstrăinarea acesteia, precum și ridicarea temporară a interdicției de grevare, cu condiția achitării integrale a creditului garantat. În acest caz, cumpărătorul are posibilitatea să achite prețul locuinței prin contractarea unui credit, inclusiv în cadrul Programului, cu înscrierea unei noi ipoteci în favoarea finanțatorului care acordă creditul.

Sus