Oferte locuri de munca top

Sectorul IT&C pierde din cota pe piata spatiilor de birouri

Față de precedenții doi ani, suprafața medie a spatiului de birouri per tranzacție a crescut în acest an cu 35%, dinamică ce s-a reflectat în activitatea totală de închiriere din primele nouă luni (de 347.000 mp), cu 56% peste volumul din perioada similară a anului trecut, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Trimestrul al treilea a stabilit un record trimestrial istoric în ceea ce privește cererea de spații de birouri, o suprafață totală de 157.100 mp fiind contractată în București.

Dacă activitatea de închiriere se menține cel puțin la nivelul primelor 3 trimestre, în acest an ar putea fi depășit pentru prima dată în istorie a pragului de 400.000 mp de spații de birouri tranzacționati.

Cu toate acestea, cererea netă (excluzând renegocierile contractelor existente) a avut o pondere de 35% în volumul total închiriat în trimestrul 3, și de 44% în primele 9 luni.

Rata de neocupare a înregistrat o scădere minoră aceasta fiind de 14,9% comparativ cu începutul anului când era 15,2%.

”Observăm o diversificare a domeniilor de activitate a companiilor care contractează spații de birouri moderne, astfel că sectorul IT&C, care acumula în mod normal aproximativ 40%-50% din suprafața tranzacționată într-un an, a început să piardă din cota de piață si a crescut cererea primită din partea companiilor de producție, cele de servicii profesionale, de servicii financiare, operatorilor de clinici și spitale private și chiar unități de învățământ private.

De remarcat este și faptul că, deși cea mai mare parte a cererii este reprezentată de contracte de renegociere pentru spațiile existente, companiile au decis în general să își mențină suprafața ocupată, iar în unele cazuri chiar să se extindă.

Există și companii care și-au recalibrat necesarul de spații de birouri și au renunțat la o parte din acestea în urma renegocierilor, fenomen care probabil va continua și în următoarele luni, însă credem că lucrurile se vor stabiliza treptat începând din al doilea semestru din 2024” a declarat Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Viitor complex turistic, pe un teren de peste 1,5 hectare

În al treilea trimestru al anului a fost finalizată a doua clădire a proiectului de birouri U-Center (32.500 mp GLA) dezvoltat de Forte Partners în zona centrală a Bucureștiului, astfel că în primele 9 luni ale anului livrările de noi spații de birouri au totalizat 102.500 mp, urcând stocul la 3,41 milioane mp.

Referitor la chirii, acestea s-au stabilizat în trimestrul al treilea, fără mișcări importante în principalele subpiețe, astfel chiria de referință din CBD menținându-se la nivelul anterior de 22 euro/mp/lună.

În ceea ce privește proiectele aflate în construcție, oferta este destul de limitată (respectiv 80.000 mp de astfel de spații), cel mai redus nivel al ultimilor 16 ani, ca urmare a incertitunilor legate de problemele urbanistice.

Este dificil de prognozat suprafața de birouri ce urmează a fi livrată în perioada de după 2024-2025 fără o soluție clară referitoare la subiectele menționate anterior, în timp ce proiecte cu o suprafață de peste 300.000 mp așteaptă să primească autorizațiile necesare începerii construcției.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

 

Sus