Oferte locuri de munca top

Sectorul constructiilor: facilitatile raman, iar investitiile vor fi realizate mai rapid

Domeniul construcțiilor va fi ajutat și sprijinit în continuare de către autorități. Pe lângă menținerea facilităților fiscale ce au avut efecte pozitive în sector, o prioritate va deveni atenția către investiții, conform declarațiilor susținute ieri de Prim-ministrul României, Ludovic Orban. Premierul a vorbit pe larg despre constructori și construcții în cadrul celei de-a doua ediții a Galei ”Star Construct”, organizată de Federația Patronatelor Societăților din Construcții.

Facilitățile aduse prin OUG nr. 114/2018

Deși premierul nu susține regimurile fiscale distincte pentru diferite categorii, schimbările care au fost aduse prin Ordonanța de Urgență nr. 114/2018 rămân în vigoare și nu vor fi modificate. ”Eu nu sunt partizan niciunei discriminări fiscale. Există alte soluții pentru a crea stimulente unei ramuri sau alteia. Pe de altă parte, am moștenit OUG nr. 114 cu facilitățile acordate în domeniul construcțiilor. Chiar dacă intenționăm să ne angajăm răspunderea în fața Guvernului pentru abrogarea aproape în integralitate a prevederilor OUG nr. 114, nu vom afecta prevederile care vizează facilitățile pentru cei din domeniul construcțiilor. Sigur că trebuie să fim foarte atenți pentru că, din păcate, foarte multe firme au început să-și treacă construcțiile în obiectul de activitate conform codului CAEN și trebuie să verificăm dacă într-adevăr și construiesc ceva sau numai vor să beneficieze de facilități”, a declarat Ludovic Orban.

Investițiile devin o prioritate

”Intenția noastră clară este de a acorda prioritate investițiilor. România are nevoie de investiții majore în toate infrastructurilecritice: de transport, de sănătate, inclusiv infrastructura școlară”, a spus premierul. Sursele de finanțare vor fi bugetul de stat, dar și fondurile europene, pentru care se va urmări o absorbție maximă.

”Vom încerca să eliminăm riscurile de dezagregare de fonduri europene, care am văzut că sunt foarte mari și pe POIM și pe Programul Operațional Regional”, a mai declarat premierul.

Despre etapele preliminare ale investițiilor

Pentru ca investițiile să fie realizate mai ușor și pentru a dinamiza sectorul construcțiilor, va fi facilitat procesul de emitere a documentațiilor de urbanism. ”Deja s-a făcut un pas, prin adoptarea unui proiect de lege, care simplifică procedurile de emitere a documentațiilor de urbanism, certificate de urbanism, autorizații de construcții. Sigur că nu e perfect acest document, dar îl vom îmbunătăți. De asemenea, Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice și Dezvoltării, lucrează la normele necesare pentru a putea simplifica aceste eliberări de documentații urbanistice. Nu mi se pare normal ca în România certificatul de urbanism să se emită în medie într-o perioadă de minimum 6 luni de zile”, a precizat Ludovic Orban

Declarații au fost făcute în cadrul celei de-a doua ediții a Galei ”Star Construct”, care a reunit antreprenori, dezvoltatori imobiliari, proiectanți, reprezentanți ai societăților de profil, precum și patroni ai companiilor ce desfășoară activități conexe sectorului construcțiilor.

 

 

 

Citiți și:

Cladiri cu pana la 16 niveluri, in pregatire in Capitala

Hotel cu 16 etaje si blocuri cu 10, in pregatire in vestul tarii

A fost autorizat un hotel cu peste 150 de camere

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

 

 

Sus