Oferte locuri de munca top

Sectorul constructiile ramane destul de atractiv pentru intreprinzatori

În aproape toate sectoarele economiei au fost scăderi mari în luna mai în ceea ce privește numărul noilor firme intrate pe piață, bineînțeles pe fondul pandemiei, restricțiilor și al incertitudinii economice.

Per total economie, pe perioada primelor cinci luni din acest an au fost înregistrate la Registrul Comerțului 37.754 de noi firme. Numărul lor este mai mic cu circa 45% decât cel din perioada similară a anului trecut. În luna mai au fost 7.974 de noi înmatriculări.

Construcțiile se numără printre domeniile care au înregistrat cele mai mici scăderi ale numărului de noi întreprinzători.

La polul opus, un singur domeniu a înregistrat o creștere a noilor firme înregistrate la ONRC, și anume producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Construcții

Numărul de înmatriculări de persoane fizice și juridice cu activitate de construcții la Registrul Comerțului a scăzut cu circa 30% în primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut. Mai exact, numărul acestora a scăzut de la 7.333 la 5.155 de noi înmatriculări. În luna mai a acestui an au fost 1.039 de noi înmatriculări în acest sector.

Numărul profesioniștilor din construcții intrați în insolvență pe perioada primelor cinci luni din acest an a fost de 262, mai puțini cu circa 34% față de 2019.

Imobiliare

Înmatriculările cu obiect de activitate tranzacții imobiliare au scăzut la 820 în perioada ianuarie – mai, fiind mai puține cu 28% față de cele din perioada primelor cinci luni din anul trecut. În luna mai, au fost 134 astfel de înmatriculări.

Totodată, în primele cinci luni ale acestui an au intrat în insolvență 18 firme, cu 62,5% mai puține firme față de primele cinci luni din 2019, când au intrat în insolvență 48 de  firme. În luna mai, au intrat în insolvență cinci firme.

Energie, apă caldă, gaze și aer condiționat

Singurul domeniul în care s-a înregistrat creștere  a numărului de noi firme în perioada ianuarie-mai 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut este Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Astfel, în această perioadă au fost înregistrate 39 firme, mai multe cu circa 26%. În luna mai, 8 firme s-au înscris în acest sector.

Cât despre insolvențe, numărul acestora a scăzut cu peste 70%, în primele cinci luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut. În această perioadă, cinci firme au intrat în insolvență. În luna mai, nicio firma nu s-a aflat în această postură.

 

 

 

Citiți și:

Cladire cu 14 niveluri, autorizata in Bucuresti

Incertitudinea ii face pe dezvoltatori sa nu isi mai asume riscul demararii unor noi proiecte

Blocuri mici, construite pe rand, unul cate unul

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2020

Sus