Oferte locuri de munca top

Se pregătesc amenzi pentru nereabilitarea clădirilor din centrele istorice

centrul istoricProprietarii/administratorii clădirilor din centrele istorice vor fi pasibili de amenzi dacă nu realizează lucrările de reabilitare ambiental – arhitecturală a construcţiilor şi împrejmurilor stradale aferente acestora.

Aceasta potrivit unei propuneri legislative iniţiate de un grup de senatori şi deputaţi PSD. Propunerea se află în prezent la Camera Deputaţilor, care este for decizional. În primă instanţă a fost respinsă de Senat. Totuşi, Consiliul Legislativ a avizat favorabil această propunere.

Dacă propunerea va fi adoptată de Camera Deputaţilor, atunci proprietarii ar putea fi amendaţi cu  4 lei/mp de acoperiş sau faţadă pentru fiecare zi de întârziere în realizarea intervenţiilor de construcţie necesare. Aici intră lucrări de reparare/refacere a acoperişurilor şi zidăriilor pereţilor exteriori şi lucrări de reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugrăveli, vopsitorie, placaje şi altele asemenea.

Amenda pentru neamenajarea spaţiilor verzi şi terenurilor aferente clădirilor istorice este propusă a fi de 2 lei/mp de împrejmuire stradală, spaţiu verde sau teren pentru fiecare zi de întârziere. Aici sunt vizate lucrări de curăţare şi igienizare asupra spaţiilor verzi şi terenurilor aferente constând în îndepărtarea resturilor vegetale şi deşeurilor menajere.

Nerealizarea acestor lucrări este asimilată contravenţiilor. Acestea vor fi constatate de inspectorii din Inspectoratul de Stat în Construcţii, de specialiştii direcţiilor judeţene pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional, de împuterniciţii Ministerului Culturii.

Sus