Oferte locuri de munca top

Se incalzeste piata proprietatilor comerciale

2041.jpg Piata investitiilor imobiliare in proprietati generatoare de venit da semne de imbunatatire comparativ cu anii precedenti. In prezent, o serie de investitori si dezvoltatori sondeaza piata pentru dezvoltare, iar zona de birouri pare sa fie bine pozitionata pentru a atrage investitii mai mari, releva un raport al Eurobank Property Services.
Cei mai importanti investitori la sfarsitul anului trecut si prima parte a anului curent au fost fondurile de investitii New Europe Property Investments (NEPI) si Globalworth (n.r. controlat de omul de afaceri Ioannis Papalekas), care au investit fie in dezvoltarea, fie in achizitia de proprietati imobiliare.
Astfel, Globalworth a inceput lucrarile la proiectul turnului de birouri Bucharest One, din cartierul Aviatiei al Capitalei. In acelasi timp, compania a finalizat cu succes conversia fostului centru comercial City Mall, din Piata Eroii Revolutiei, in cladire de birouri. De asemenea, fondul studiaza posibilitatea efectuarii de noi achizitii, precum cladirea de birouri din Bd. Expozitiei care gazduieste in prezent sediul bancii Unicredit.
Pe zona de retail, NEPI a inceput, la randul sau, constructia centrului comercial Mega Mall din cartierul bucurestean Pantelimon. Aceasta dupa ce, la sfarsitul anului trecut, fondul a achizitionat centrul comercial City Park din Constanta.
In ansamblu, in jur de 15% din spatiile de birouri din Bucuresti sunt libere, cu diferente mari de la o zona la alta. Cel mai putin performanta este zona Pipera, cu un grad de neocupare de peste 50%. De altfel, aceasta zona trage in jos statistica, avand in vedere ca, in rest, gradul mediu de neocupare in Bucuresti se situeaza pana in 10%, conform estimarilor Eurobank Property Services.
Chiria pentru cele mai bune spatii de birouri din Capitala se situeaza in jurul a 16-18 euro pe mp pe luna, in timp ce zonele secundare genereaza 10-14 euro pe mp pe luna si chiar mai putin in Pipera – Nord.
In orasele secundare, precum Timisoara si Cluj-Napoca, chiria medie pentru spatiile moderne se situeaza la 8-12 euro pe mp pe luna, in timp ce orasele tertiare genereaza chirii de 6-10 euro pe mp pe luna.
Pe zona centrelor comerciale, principalele proiecte asteptate se concentreaza in Bucuresti (Mega Mall, ParkLake Plaza, Vulcan Value Center, Victoria City Lifestyle Center, Veranda Shopping Center) si Brasov (Coresi Shopping Center, si Korona Galelery), cu o suprafata totala de peste 330.000 mp.
In paralel, in randul marilor lanturi de retail , Kaufland intentioneaza sa isi dubleze numarul de hipermarketuri din Capitala, de la 6, la 12.
In prezent, chiria medie in centrele comerciale din Bucuresti se situeaza intre 40 si 60 de euro pe mp pe luna, in timp ce in Brasov se pozitioneaza intre 20 si 30 de euro pe mp pe luna, conform aceluiasi raport.

Sus