Oferte locuri de munca top

Scandalul reabilitării şcolilor: două reţineri, două acţiuni penale

RIMG0105Primele acţiuni penale şi reţineri au fost făcute în ancheta privind reabilitarea termica a unor școli din județele Brașov si Sibiu.

Daniel Valentin Cheşca şi Cristina Blaga, responsabili cu implementarea proiectului au fost reţinuţi 24 de ore pentru zece infracţiuni de luare de mită.

În acelaşi dosar s-a luat măsura controlului judiciar faţă de Marius Ene, specialist în cadrul Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare din cadrul Ministerului Educaţiei, şi Petru Agachi, administratorul unei societăți comerciale.

În primăvara anului 2011, Ministerul Educației a organizat licitaţia pentru pentru reabilitarea și construirea mai multor școli cu clasele I-VIII, din județele Sibiu și Brașov.

Membrii comisiei de licitație, din care făcea parte și inculpatul Ene Marius, au atribuit lucrările respective către o asociaţie de firme deși nu fusese respectat caietul de sarcini.

Totodată, în perioada octombrie 2011-iulie 2012, inculpații Cristina Blaga și Daniel Valentin Cheşcă au condiționat semnarea situațiilor de lucrări pentru lucrările de construcție respective, executate de o firmă subcontractantă, de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrărilor decontate de Ministerul Educației. Astfel, în intervalul respectiv, cei doi au primit în mai multe tranșe sumele totale de 137.160 lei respectiv de 39.150 lei.

În cazul a două școli de pe raza județului Sibiu, în luna decembrie a anului 2012, au fost realizate recepțiile lucrărilor, întocmindu-se la final câte un proces verbal în care au fost consemnate lucrările neexecutate.

La instigarea inculpatului Agachi Petru, documentele respective nu au fost trimise Ministerului Educației de către reprezentantul regional, determinând astfel ministerul să îi plătească constructorului suma de 129.110 lei, reprezentând ultima tranșă de plată și să îi elibereze scrisoarea de garanție pentru suma de 150.365 lei.

Daniel Valentin Cheşcă și Cristina Blaga urmează să fie prezentați la data de 4 iunie 2015, Tribunalului Alba, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Sus