Oferte locuri de munca top

Scaderea cotatiilor aluminiului aduce pierderi producatorului ALRO Slatina

Valoarea vânzărilor producătorului ALRO Slatina urmează tendința cotațiilor internaționale ale aluminiului. Nivelul mediu al cotației aluminiului la Bursă de Metale din Londra, contracte la trei luni, a fost de 2.306 USD/tonă, o scădere cu 19% față de media înregistrată în primele trei trimestre ale anului trecut (2.836 USD/tonă).

Tendința descendența a continuat în trimestrul III, când cotația LME la trei luni a scăzut cu 7%, la 2.200 USD/tonă, față de 2.358 USD/tonă, în T3 2022.

Alro S.A. este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție.

Compania a anunțat volume mai mari ale vânzărilor de produse extrudate, bare, sleburi și benzi în ianuarie – septembrie comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cu toate acestea, pierderea netă a Grupului a crescut din cauza cotațiilor mai mici ale aluminiului, cererii în scădere și costurilor mai mari cu utilitățile.

Grupul ALRO continuă parteneriatul cu Complexul Energetic Oltenia pentru construirea unei centrale de producere a energiei electrice pe gaze naturale, la Isalnita, Dolj și prin dezvoltarea unei centrale fotovoltaice la fabrică din Slatina.

De asemenea, Grupul investește în creșterea eficienței operațiunilor sale, în diversificarea portofoliului de produse și a bazei de clienți și a finalizat deja o investiție de 11 milioane de dolari în facilitatea să de Eco-Reciclare.

„Mediul de afaceri internațional provocator a continuat să pună o presiune și mai mare pe activitatea noastră, cotațiile aluminiului și cererea încetinind. La nivel local, costurile cu utilitățile au afectat suplimentar bugetul nostru”, a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al ALRO.

Evoluția pieței

În Europa, nivelul stocurilor de aluminiu este, în continuare, ridicat, marii distribuitori practicând prețuri reduse, ceea ce pune presiune pe marjele producătorilor. În același timp, importurile de produse laminate plate, în principal din China, continuă să influențeze, în mare măsură, piață. În sectorul aeronaval, cererea a fost stabilă în T3 2023, marea majoritate a volumului de laminate plate vândute fiind acoperită de contracte pe termen lung.

La nivel local, prețurile la energie electrică, deși dau semne de scădere pe bursă de energie, se mențin, în continuare, la un nivel ridicat.

TOPUL CONSTRUCTORILOR Cei mai mari constructori profita de oportunitatile numeroaselor proiecte de investitii publice

Analiză financiară și operațională

Cifra de afaceri a Grupului a scăzut cu 21% (T1-T3 2023: 2,24 miliarde de lei, față de T1-T3 2022: 2,8 miliarde de lei), pe fondul prețurilor mai mici la aluminiu și al încetinirii cererii. Rezultatul net al Grupului ALRO pentru această perioada este o pierdere netă de 394 milioane de lei (T1-T3 2022: o pierdere netă de 110 milioane de lei), fără să fie luat în calcul impactul pozitiv estimat al noii Legi 206 din iulie 2023 privind măsurile aplicabile clienților finali de pe piață de energie electrică și de gaze naturale, care urmează să fie stabilit.

Deși cererea de aluminiu a continuat să fie scăzută, Grupul a beneficiat de portofoliul sau diversificat de produse și a înregistrat volume de vânzări mai mari pentru produse extrudate, bare, sleburi și benzi, în T1-T3 2023, comparativ cu T1-T3 2022.

Pe fondul unei cereri puternice de produse pentru industria aeronavală, ALRO a semnat un nou acord multianual cu Airbus, pentru furnizarea de produse laminate plate din aluminiu pentru fabricarea avioanelor.

Deși condițiile de piață au rămas provocatoare, ALRO și-a menținut obiectivele pe termen lung și programul de investiții concentrat pe reducerea dependenței de energie, diversificarea, în continuare, a portofoliului de produse și creșterea eficienței.

Astfel, a inaugurat o investiție de 11 milioane de dolari în tehnologie și în protecția mediului la facilitatea să de Eco Reciclare din Slatina, și anume instalarea a două cuptoare cu dublă camera, a unui cuptor de menținere și a instalației aferente de captare și de tratare a gazelor arse.

Consumul de energie electrică pentru procesul de producție prin reciclarea deșeurilor de aluminiu este cu 95% mai mic decât cel pentru fabricarea aluminiului electrolitic, cu impact pozitiv asupra costurilor totale de producție.

În plus, Alro a aprobat demararea a trei noi proiecte de investiții, care vizează decarbonizarea procesului tehnologic și creșterea competitivității.

Concret, Grupul va crește eficientă energetică prin instalarea unei centrale fotovoltaice în zona de parcare a Alro din Slatina, va investi în extinderea stației de tratare a gazelor din Turnătorie cu instalațiile de turnare bare și sârmă și în dezvoltarea portofoliul de produse, respectiv în echipamente de debitare și frezare a plăcilor de aluminiu pentru obținerea de produse semifabricate complexe cu valoare adăugată mare, pentru aplicații sofisticate din domeniul aeronaval și auto.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus