Oferte locuri de munca top

Romania a atras doar 1% din investitiile in sectorul de retail din Europa

814.jpg Volumul investitiilor in sectorul de retail din Romania reprezinta mai putin de 1% din volumul total inregistrat la nivel European in 2013, potrivit raportului Investment Market Update realizat de DTZ.
Marius Grigorica, Senior Consultant in cadrul departamentului de investitii DTZ Echinox: „Volumul tranzactiilor de investitii in sectorul de retail in Romania a crescut semnificativ in 2013 fata de 2012, pana la aproximativ 190 mil Euro, ceea ce reprezinta aproape 60% din totalul investitiilor in proprietati comerciale. Insa, analizand volumul total al investitiilor in retail din Europa, tranzactiile de pe plan local reprezinta mai putin de 1% din volumul inregistrat la nivel european, majoritatea achizitiilor fiind realizate de un singur investitor. Privind in perspectiva, ne asteptam ca, pe fondul imbunatatirii indicatorilor macroeconomici din ultimul an, Romania sa revina usor in atentia investitorilor straini, in special a celor ce urmaresc randamente mai ridicate decat cele obtinute pe pietele din vestul Europei.”
Studiul DTZ releva faptul ca activitatea europeana de investitii in proprietati comerciale din sectorul de retail a ajuns la 34 miliarde Euro in 2013, in crestere de la 29 miliarde Euro, in 2012. Performanta inregistrata in 2013 depaseste cu mult media istorica de 28 miliarde Euro, care a ramas stabila de la an la an, in perioada 1999 – 2012.
Investitorii au manifestat un interes deosebit pentru activele de retail din Marea Britanie (11,1miliarde Euro) si Germania (9,3 miliarde Euro) in special, care a reprezentat 33% respectiv 27% din volumul investitiilor din 2013. Europa de Sud a cunoscut, pe parcursul anului, cea mai mare crestere a volumului de investitii, cu achizitii in valoare de 3miliarde Euro in 2013, de la 0,7 miliarde Euro in 2012.
Investitiile in centre comerciale au revenit brusc in 2013, cu un volum de 17miliarde Euro, in crestere de la 13.7miliarde Euro in 2012. Piata centrelor comerciale din Marea Britanie a fost extrem de favorabila, reprezentand 31% din volumul inregistrat la nivel european. In afara pietelor principale, in Europa de Sud s-au inregistrat niveluri accentuate de activitate, cu un volum total de aproximativ 1.7miliarde Euro in 2013.
Adrian Powel, Head of EMEA Retail la DTZ comenteaza: „Odata cu imbunatatirea perspectivelor macro economice din Europa, observam si o revenire mult asteptata a increderii consumatorilor si retailerilor. Acest mediu comercial pozitiv continua sa atraga o sursa tot mai mare de capital pe pietele de retail din Europa ce se reflecta intr-o comprimare a randamentelor, in special pe pietele care nu au inregistrat cresteri de capital in ultimii ani. Actorii de pe piata continua sa favorizeze activele din centrele comerciale care totalizeaza 61% din totalul investitiilor de retail in 2013.”
Investitorii locali au fost dominanti pe piata centrelor comerciale si au capitalizat 54% din achizitiile anului 2013. Investitorii non-europeni detin 27% din volumul total, preferand o gama larga de tari din regiune, inclusiv pietele principale, cele din Europa Centrala si de Sud.
Fondurile de investitii au ramas jucatori dominanti in ceea ce priveste investitiile in retail si centre comerciale, acoperind proiecte de toate dimensiunile. Valoarea investitiilor nete ale fondurilor pe piata europeana a centrelor comerciale a crescut la 3,6 miliarde Euro. Desi investitorii imobiliari listati la bursa au fost interesati in principal de achizitii de proprietati cu preturi intre 100 si 500mil Euro, volumul activelor vandute in 2013 de catre acestia, a depasit volumul celor achizitionate.
Magali Marton, Head of CEMEA Research la DTZ, concluzioneaza: „In viitor, segmentul de retail va continua sa beneficieze de un interes crescut din partea investitorilor. Pe segmentul premium, acestia vor profita de revenirea dezvoltarilor de centre comerciale in intreaga regiune. In acest context, ne asteptam ca volumul investitiilor de retail sa atinga volumul de 38 miliarde Euro in 2014, din care 17-18 miliarde Euro sa fie investite in centre comerciale.”

Sus