Solplanet x AeroFix

Rezidenţii vor putea închiria locuinţe ANL

DSC_0060Un proiect legislativ aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor prevede modificarea grilei de salarizare pentru personalul medical dar şi noi definiţii pentru acordarea de locuinţe prin ANL personalului din sistem.

Astfel modificările propuse legii 152/1998 pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe se referă la introducerea unui nou alineat la articolul 8 din lege în care este definit statutul de tânăr specialist.

Pentru a beneficia de o locuinţă construită de ANL persoanele trebuie să aibă o vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizare  a unei locuinţe destinate închirierii şi pot primi locuinţă în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste. Prevederile se aplică personalului medical inclusiv rezidenţilor şi personalului din învăţământ.

Reglementările sunt necesare pentru clarificarea programului de repartizare a locuinţelor destinate închirierii, program derulat prin ANL.

“În prezent autorităţile administraţiei publice locale consideră că locuinţele aflate în administrarea Consiliilor locale prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti sunt destinate medicilor rezidenţi, doar pe durata rezidenţiatului. Deoarece nu sunt incluşi în categoria tinerilor specialişti din sănătate, medicii rezidenţi nu se încadrează în prevederile legale privind achiziţionarea unei locuinţe prin programele ANL, în regim de închiriere.”, potrivit expunerii de motive elaborate de Guvern.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat la sfârşitul lunii trecute şi se află în dezbatere în comisiile Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.

Sus