Oferte locuri de munca top

Revenirea Romaniei, mai lenta decat media UE in lipsa infrastructurii

Toate segmentele pieței construcțiilor românești au fost afectate, într-un fel sau altul, de pandemie și de măsurile luate pentru atenuarea acesteia, observă analiștii de la EEFCA, în cel mai recent raport al instituției.

Aceștia estimează pentru construcțiile rezidențiale noi un viitor sumbru pentru 2020 și 2021, din cauza scăderii cererii solvabile de locuințe noi.

Totodată, analiștii citați sunt de părere că și construcțiile nerezidențiale vor avea de asemenea o perioadă grea în următorii doi ani. Aceasta întrucât companiile se vor gândi dacă au nevoie de birouri, iar tendințele consumului cu amănuntul se vor schimba.

La fel ca restul Uniunii Europene, România trece printr-o recesiune, PIB-ul și consumul public scăzând semnificativ în acest an. Recuperarea este preconizată pentru 2021, dar revenirea României ar putea fi mai lentă decât media UE, deoarece lipsește infrastructura și disponibilitatea finanțării publice, apreciază analiștii EEFCA.

În plus față de recesiune, eficiența scăzută a absorbției finanțării UE nu permite dezvoltarea construcțiilor inginerești.

În general, analiștii apreciază că activitatea de construcții din România va suferi o scădere de 2,1% în 2020, dar care se va recupera ușor în 2021, pe măsură ce economia se stabilizează.

EEFCA estimează că sectorul construcțiilor din „țările mici” din Europa de Sud-Est va avea de suferit de pe urma efectelor pandemiei din acest an care provoacă o scădere a producției de construcții. Însă, Croația și Bulgaria ar putea să se numere printre excepții, întrucât construcțiile inginerești ar putea compensa pierderile din construcția clădirilor.

Din 2021 este probabil să vedem rate de creștere pozitive atât în România, cât și în Bulgaria, Croația, Serbia și Slovenia, mai apreciază sursa citată.

 

 

 

Citiți și:

O noua cladire pentru un spital va costa peste 52 mil euro

Noi spatii comerciale, in portofoliul unor investitori straini

Zona de locuire si parc de activitati, in pregatire pe aproape 9 ha

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2020

Sus