Solplanet x AeroFix

Renovarea cladirilor, solutie pentru redresarea economica dupa Covid-19

Renovarea clădirilor la nivelul întregii Europe ar putea fi o modalitate prin care redresarea economică să fie susținută după criza provocată de Covid-19. În același timp, în urma ”valului de renovare” colectivă, clădirile din Europa nu ar mai afecta mediul înconjurător.

„Valul de renovare” al clădirilor a fost propus pentru prima dată de Comunicarea Comisiei Europene în Acordul Verde European în decembrie 2019.

Comisia Europeană urmează să prezinte o strategie detaliată privind „valul de renovare” până în al treilea trimestru al anului 2020.

În acest sens, Institutul European pentru Performanța Clădirilor (BPIE) din Bruxelles a propus un plan de acțiune, prin intermediul căruia oferă recomandări pentru părțile implicate în sectorul construcțiilor. Acestea sunt valabile pentru instituțiile UE, statele membre și autoritățile locale, băncile comerciale, investitorii instituționali, proiectanții de clădiri, arhitecți și ingineri, producători de materiale și tehnologii de construcții, companii de construcții (multinaționale și IMM-uri), dezvoltatori imobiliari, furnizori de energie electrică și combustibili, precum și pentru proprietari de construcții și locuințe.

„Întrucât ne confruntăm cu coronacriza, este timpul să luăm în considerare răspunsurile care vin din mai multe părți pentru cele mai mari provocări ale noastre. Putem aborda schimbările climatice și vom susține în același timp redresarea economică, spre exemplu prin a lansa un val de renovare. Acesta ar fi un efort colectiv care să creeze condiții de viață mai bune pentru toți ”, spune Oliver Rapf, director executiv al BPIE. „În timp ce factorii de decizie au o responsabilitate decisivă în transformarea sectorului construcțiilor, toată lumea are un rol de jucat. Acțiunile între sectoare trebuie să fie aliniate, lucrând pentru o viziune unită.”Domnul Rapf continuă: „așteptăm o transformare completă. Nu sub forma unui șoc, ci ca un proces integrator: practici în construcție și renovare, strategii pentru a face clădirile rezistente la impactul schimbărilor climatice, utilizarea tehnologiilor digitale, modul în care renovările sunt finanțate și multe alte practici vor trebui să evolueze în comparație cu standardele actuale.”Sectorul construcțiilor reprezintă un potențial semnificativ de creștere economică, de reducere a emisiilor de CO2 și de îmbunătățire a calității vieții. Totodată, este responsabil pentru 40% din cererea de energie din Europa și 36% din emisiile de CO2.

 

Descărcați aici Propunerile BPIE

 

 

 

 

 

Citiți și:

Realizarea unei unitati de productie noi, amanata cu cel putin o luna

Peste 2 mii mp de spatii de depozitare, construiti pentru a fi inchiriati

Lucrarile continua pe santierele publice pentru a putea restarta rapid economia  

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2020

Sus