Solplanet x AeroFix

Reminder către Guvern: Aţi uitat HG-ul pentru Prima Casa!

DSC09665Băncile, clienții și dezvoltatorii așteaptă banii pentru Prima Casă 
Tinerii beneficiari ai programului Prima Casă, dezvoltatorii imobiliari şi băncile aşteaptă ca Executivul să aprobe Hotărârea de Guvern prin care deblochează banii rezervați pentru achiziția de locuințe ANL în programul Prima Casa, aceștia putând fi folosiți la garantarea creditelor pentru locuințe de orice tip.
Cele 15 bănci comerciale care s-au înscris în programul Prima Casă au epuizat plafoanele alocate şi așteaptă Hotărârea care ar fi trebuit discutată în ultima şedinţa de Guvern, din luna august.
Ministerul Finanţelor a propus transferarea plafonului pentru locuinţe ANL către locuințe de orice tip întrucât cererile sunt mult mai mici pentru ANL decât pentru cele de pe piața liberă. Proiectul de HG a fost foarte bine primit atât de bănci, cât şi de dezvoltatorii imobiliari şi beneficiari, dar Guvernul ”a uitat” să îl adopte.
Surse din sistemul bancar susțin că aproape toate băncile şi-au terminat plafoanele alocate iniţial pentru categoria de locuinţe standard, altele decât ANL şi așteaptă HG-ul prin care se redistribuie sumele.
Reprezentanţii BCR ne-au transmis că au utilizat integral plafonul Prima Casă şi aşteaptă realocarea plafonului ANL. ”Primim în continuare solicitări de credite. Fluxul de analiză al solicitărilor de credite Prima Casă a rămas nemodificat. Ne informăm clienţii că este necesar să aibă în antecontractele de vânzare-cumpărare termene mai largi astfel încât să nu rişte pierderea avansului”, a declarat Cezar Marin, reprezentantul BCR.
Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la Intesa Sanpaolo Bank. ”În cazul Intesa Sanpaolo Bank în acest moment nu mai există plafon prin programul Prima Casă pentru achiziţia de locuinţe, altele decât cele ANL. Pentru locuinţele ANL noi mai avem disponibil circa 10 milioane lei, respectiv am mai putea acordă credite de aproape 20 milioane lei doar pentru această categorie specifică”, ne-a răspuns Valentin Petcu, purtătorul de cuvânt al Intesa Sanpaolo Bank.
Bank Leumi mai are un plafon de 4 milioane lei pentru finantarea de locuinte ANL prin credite Prima Casa. Plafonul pentru alte tipuri de locuinte a fost epuizat, dar suntem in discutii cu FNGCIMM pentru relocarea acestui plafon si pentru celelalte locuinte in afara ANL. Acest plafon, care se traduce in credite de 8 milioane lei, va fi suficient pana la finalul anului, apreciaza Anca Nelu, manager Marketing & PR Products & Services la Leumi Bank.
In schimb, Banca Românească mai dispune în prezent de un plafon de garantii disponibil pentru programul Prima Casa de aproximativ 100 de milioane de lei. „Astfel, clientii bancii pot contracta imprumuturi totale in valoare de 200 de milioane de lei. Fondurile sunt suficiente pentru actualul nivel al cererii, insa precizez ca plafonul este disponibil pana la sfarsitul anului 2014”, ne-a declarat Dan Grigoriu, Director Divizia Produse si Segmente Retail.

Un comentariu;

  1. stefania said:

    Acum au uitat sa modifice normele de implementare pentru Programul ” Prima casa” conform OUG 2/2015 publicata in M.O. nr. 176/13.03.2015, articolul IX!!!

Sus