Oferte locuri de munca top

Registrul Comertului: operatiuni comasate si tarife noi

Operațiunea de eliberare de informații și cea de eliberare a certificatului constatator/extras de registru vor fi comasate într-un tip unic de informație, denumită eliberarea certificatului constatator.

De asemenea, acesta va avea un nou tarif, conform unui proiect de ordin de ministru.

Dacă acum pentru eliberarea de informații punctuale ONRC percepe un tarif de 20 lei/firmă, iar pentru certificatul constatator 45 lei,  noua operațiunea comasată va avea  nivelul de tarifare de 30 lei.

  • Comasarea eliberării de informații cu eliberarea certificatului constatator/extras de registru într-un singur nivel de tarifare a fost necesară ca urmare a eliminării din Legea nr.265/2022 a mențiunii referitoare la eliberarea extrasului de registru.
  • Noul nivel tarifar pentru certificatul constatator a avut la bază o analiză complexă a numărului de cereri de furnizare de informații punctuale și de cereri de eliberare de certificate constatatoare, precum și o analiză a încasărilor și a cheltuielilor ocazionate de eliberarea acestora în totalul cheltuielilor instituției, pe o perioadă cuprinsă între 2019-2022.

Alte schimbări de tarife

* eliberare raport istoric despre o firmă – 250 lei/firmă

* eliberare date statistice şi informaţii pentru serii de firme grupate în funcţie de un criteriu – 9 lei /criteriu/firmă

* eliberarea de copii certificate va avea un nou tarif, respectiv 10 lei + 1,50 lei/pagină certificată;

* cererea de copii va avea un nou tarif, respectiv 1,50 lei/pagină copie.

Pentru serii de firme grupate în funcţie de un criteriu se vor furniza informaţii privind denumirea, numărul de ordine în registrul comerţului, sediul social, starea firmei şi informaţia utilizată drept criteriu de selecţie.

TOPUL CONSTRUCTORILOR Cei mai mari constructori profita de oportunitatile numeroaselor proiecte de investitii publice

Nivelul de tarifare se reduce în funcţie de numărul de firme despre care se solicită informaţii:

– între 101 şi 1.000 de firme: reducere 30%;

– între 1.001 şi 10.000 de firme: reducere 60%;

– peste 10.000 de firme: reducere 80%.

În stabilirea tarifelor pentru care se propune modificarea s-au avut în vedere următoarele:

– analiza statistică a cererilor înregistrate, respectiv a numărului total al cererilor de eliberare furnizări de informații/certificate constatatoare, a numărului total al cererilor de eliberare acte în copie/copie certificată de pe documentele profesioniștilor, a numărului total al înregistrărilor în registrul comerțului.

Numărul total al înregistrărilor în registrul comerțului în anul 2021 a cunoscut o creștere cu 23,30% față de anul 2020, iar în anul 2022 o creștere cu 5,57% față de anul precedent 2021.

– analiza cheltuielilor totale ale ONRC pe tipuri de cheltuială.

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus