Solplanet x AeroFix

Prognoza EECFA: Usoara scadere a pietei autohtone a constructiilor, in 2021

Impactul economic al pandemiei de coronavirus a fost mai mic în țara noastră, decât temerile inițiale. Cu toate acestea, în acest an, s-ar putea ca piața autohtonă a construcțiilor să înregistreze o ușoară scădere, față de anul precedent, conform estimărilor Asociației Europene de Prognoză în domeniul construcțiilor pentru Europa de Est – EECFA.

Potrivit aceleiași surse, în acest an, piața construcțiilor din România se va contracta cu circa 0,7%, valoarea scăzând de la 23,36 milioane euro, cât a fost în 2020, la 23,2 milioane euro, cât se estimează ca va fi în acest an.

Prognoza dată publicității de EECFA indică o scădere și pentru anul 2022, de 0,2%, în timp ce în 2023, piața construcțiilor își va reveni și va înregistra o creștere de 2,6%. Pentru anul viitor, valoarea totală estimată este de 23,16 milioane de euro, în timp ce în 2023, valoarea pieței construcțiilor din țara noastră va fi de 23,76 milioane de euro.

Potrivit analiștilor EECFA, anul trecut, în România investițiile în construcții au crescut puternic. Deoarece existau preocupări cu privire la o potențială recesiune a pieței, dezvoltatorii imobiliari de pe segmentul rezindețial s-au concentrat pe finalizarea unui număr cât mai mare de proiecte posibil.

Reprezentanții EECFA sunt de părere că, deși nu s-a întâmplat încă, în condiții normale de piață, noua ofertă ce urmează să fie livrată pe piață în următorii ani ar putea împinge în jos prețurile locuințelor.

Anul trecut, valoarea segmentului rezidențial al pieței construcțiilor a avut valoarea de 9,6 milioane de euro, în timp ce componenta nerezidențială a fost de circa 6,3 milioane de euro. Valoarea înregistrată anul trecut de piața construcțiilor civile inginerești a fost de 7,4 milioane de euro.

Conform estimărilor EECFA, o scădere a pieței construcțiilor se va înregistra în acest an și în Ungaria și Rusia, în timp ce pe piețele din Slovenia, Croația, Serbia, Bulgaria, Ucraina și Turcia vor fi creșteri.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus