Oferte locuri de munca top

Profitul constructorilor creste mai putin decat al altor firme

Societățile din construcții au realizat anul trecut cel mai mic nivel de creștere a profitului, comparativ cu al celor din industrie, comerț sau servicii de piață.

Astfel, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistiscă, anul trecut constructorii au înregistrat un rezultat brut de 5482 milioane lei, mai mare cu numai 2% față de cel din anul precedent.

În schimb, societățile industriale și cele prestatoare de servicii au avut rezultate brute mai mari cu 22% față de cele din anul anterior. De asemenea, societățile cu activitate de comerț au înregistrat un rezultat brut în creștere cu 4%.

Societățile din construcții au avut și cel mai mic nivel de creștere a cifrei de afaceri: numai 4% față de creșterea de 11% a afacerilor prestatorilor de servicii, 10% a firmelor din industrie și 9% a celor din comerț.

Nici din punctul de vedere al angajaților, firmele din construcții nu au stat mai bine. Numărul mediu de salariați ai firmelor de construcții a scăzut cu 2% anul trecut față de anul precedent. Comparativ, firmele din comerț și cele prestatoare de servicii au avut cu 4% mai mulți angajati, în timp ce în industrie numărul mediu de salariați s-a menținut constant.

În același timp, investiția brută a firmlor de construcții a scăzut cu 9%, scădere mai accelerată decât în celelalte sectoare: -3% în industrie, -7% în servicii. În schimb, a crescut cu 11% investiția brută a firmelor de comerț.

Dar, numărul mediu de firme de construcții a crescut cu 6% până la 52.792 firme, creștere fiind peste media de 5% la nivel național: creștere cu 2% a firmelor din industrie și a celor din comerț, și creștere cu 8% a numărului firmelor prestatoare de servicii.

 

 

Citiți și:

Cele mai mari proiecte imobiliare ale anului 2019

A fost autorizata construirea a patru blocuri – turn

Pentru un contract de 81 mil lei continua procesul de atribuire

A fost autorizata construirea unei parcari supraetajate

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

 

 

Sus