Oferte locuri de munca top

Preturile apartamentelor: cele mai multe vor scadea anul acesta

În primul semestru al acestui an prețurile locuințelor ar urma să scadă pentru anumite tipuri de apartamente și să crească pentru altele.

„Ne așteptăm la un prim semestru din anul 2023 în care costurile de construcție se stabilizează, iar prețurile locuințelor se ajustează în funcție de acest factor”, explică Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro.

Cererea va fi diminuată ca urmare a costului ridicat al finanțării achiziției de locuințe.

Însă și oferta va fi mai mică, mulți dezvoltatori amânând noi etape de dezvoltare până la stabilizarea situației economice.

Echilibrul dintre cerere și ofertă se va menține, dar pe o piață contractată.

Daniel Crainic este de părere că vor scădea prețurile apartamentelor destinate  segmentelor mass-market care depind de creditare. Este vorba de ansamblurile ce cuprind un număr semnificativ de apartamente, realizate cu materiale uzuale de construcții.

Dar, în egală măsură, ”vom vedea și creșteri de prețuri pe segmentele premium care atrag în continuare investitori”.

Vânzătorii de locuințe și-au mai temperat anul trecut pretențiile legate de preț. Cu toate că au cerut prețuri ceva mai mari (cu 6%, potrivit imobiliare.ro), totuși acest ritm de creștere este mai redus decât cel din anul anterior.

Noi locuinte de vacanta, in curs de autorizare

Cererea a scăzut, însă numărul de tranzacții imobiliare a crescut

Cererea de locuințe din marile orașe a înregistrat anul trecut un declin semnificativ, scăderea fiind de aproape un sfert față de anul anterior, numărul potențialilor cumpărători fiind de 317.000.

Totuși, raportul imobiliare.ro arată că a crescut cu 2,5% numărul de tranzacții imobiliare la nivel național (640.000 de tranzacții în 2022).

Conform datelor prelucrate de Imobiliare.ro, aproape jumătate din tranzacțiile imobiliare naționale au loc în București.

Oferta de locuințe vechi disponibile spre vânzare s-a aflat într-o ușoară scădere în anul 2022.

Astfel, în marile orașe din România au fost scoase la vânzare circa 31.500 de apartamente și case vechi, în scădere cu peste 15% față de anul anterior.

Pe piața veche au existat mai puține proprietăți rezidențiale disponibile spre închiriere: numărul acestora din urmă a scăzut cu circa 16% pe parcursul lui 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Un comentariu;

  1. andreea said:

    Totusi in anul 2023 vedem blocuri cu design comunist, neatractive iar apartamentele au preturi de parca ar fi premium. Foarte putine constructii merita banii. Nu ar fi rau sa se reseteze un pic preturile.

Sus