Oferte locuri de munca top

Planul MDLPA: reglementari mai simple si mai eficiente in constructii

Reglementările din domeniul construcțiilor vor fi modificate și simplificate, după cum a anunțat ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Cseke Attila. Acesta a evidențiat că sunt în vigoare 589 de prevederi legale, unele foarte vechi, chiar din anul 1970.

Reglementările nu corespund realității actuale și necesită modificări. Am identificat 44 de acte normative care trebuie modificate cu prioritate. În acest sens, a fost constituit un grup de lucru care va avea sarcina de a elabora un set de prevederi mai simple și mai eficiente în domeniul construcțiilor, și de a actualiza în permanență aceste normative”, a declarat Cseke Attila.

Reglementările din domeniu trebuie corelate cu cele internaționale în vigoare în Uniunea Europeană, a explicat acesta.

Ministrul a subliniat și că normativa privind siguranța în caz de incendiu trebuie revizuită atât pentru construcțiile din domeniul învățământului (creșe, grădinițe și școli), cât și în alte domenii, pentru că nu a fost actualizată de mai mulți ani.

Totodată, prevederile privind eficientizarea energetică a clădirilor, lege adoptată acum un deceniu, trebuie actualizate cu scopul de a putea construi clădiri verzi, pasive din punct de vedere al protejării mediului înconjurător.

MDLPA a anunțat și actualizarea prevederilor normative, adoptate în 1997, privind construirea creșelor, având în vedere că va demara, în acest an, conform programului de guvernare, un proiect amplu de construire de creșe noi.

În vederea sprijinirii familiilor tinere, vom dezvolta o rețea de creșe moderne, construite pe baza unor reglementări care reflectă realitatea de astăzi”, a subliniat Cseke Attila.

Actul normativ în vigoare are 79 de pagini, din care vor fi eliminate 30, și vor fi modificate restul prevederilor care necesită actualizare.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

Sus