Solplanet x AeroFix

Piata de birouri din Bucuresti isi revine

Piața de birouri dă semne de revenire și recuperează în primul semestru din 2021 jumătate din căderea cauzată de pandemie, potrivit unei analize realizate de compania ESOP Consulting, bazată pe datele de la forumul marilor agenții imobiliare.

Semnele pozitive ale pieței se văd și în evoluția tranzacțiilor de pre-închirieri de birouri și extinderi din București, generate de companiile care au decis fie să se mute într-un sediu nou, fie să-și extindă activitatea în clădirile de birouri unde funcționau deja.

Dacă este luat ca punct de referință primul semestru din 2020 (atunci când România a fost nevoită să facă față primului val al pandemiei de Covid 19 și piața de birouri a fost printre cele mai afectate domenii), acest segment al cererii de spații noi a crescut cu 7% în al doilea semestru din 2020 și cu 48% în primul semestru din acest an.

“Estimăm că, până la finalul anului, va continua trendul pozitiv al pieței. Am observat că în ultimele șase luni, o parte dintre cererile aflate în lucru vin din partea unor companii care doresc să intre pe piața din România și considerăm că efectele Brexitului și unele situații dificile generate de pandemie în țări mai afectate decât România, (ca de exemplu India) creează premise favorabile ca România să fie aleasă ca destinație pentru relocarea unor activități sau firme în țara noastră, în special din domeniile IT&C, activități de back office și shared service, industria auto”, a precizat Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

A crescut și volumul total al tranzacțiilor de birouri – spații noi (închiriere, pre-închiriere și extindere), cu tot cu prelungiri de contracte din București, în primul semestru din 2021, față de primul semestru al anului trecut, dar și față de al doilea semestru din 2020.

În total, în primul semestru din 2021 s-au tranzacționat birouri cu o suprafață totală de 132.397 mp, cu 70% mai mult decât în primul semestru din 2020, cel mai afectat de pandemie.

Cel mai dinamic sector de activitate, în primele șase luni ale anului, este reprezentat de domeniul medical, care valorifică flexibilitatea oferită de proprietarii de clădiri de birouri și se extinde prin deschiderea de noi clinici medicale și spitale private.

“Situația sanitară actuală și grija mai mare a populației pentru sănătate sunt premise că va continua acest trend de creștere a segmentului Medical & Farma și în perioada imediat următoare. Acum există un context favorabil în care proprietarii de clădiri de birouri oferă o mai mare flexibilitate în privința condițiilor comerciale și a pachetelor de beneficii oferite chiriașilor. Un atu important al companiilor din domeniul Medical & Farma este faptul că preferă contracte pe perioade mai mari decât media actuală a pieței și acest aspect reprezintă un avantaj și pentru proprietari”, a mai spus Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus