Oferte locuri de munca top

Piata de birouri: Cluj-Napoca atrage cele mai multe corporatii

713.JPG Cluj-Napoca este orasul in care va fi livrata in 2014 cea mai mare suprafata de spatii de birouri din afara Capitalei, 42.000 mp. In Iasi si Timisoara este anuntata livrarea a 10.000, respectiv 9.000 mp, iar in Brasov urmatoarea livrare de spatii noi este anuntata pentru 2015, potrivit raportului Regional Cities – Office Market Overview privind piata de birouri din cele patru orase, realizat de DTZ Echinox.
Marile corporatii sunt din ce in ce mai interesate sa isi deschida filiale in marile orase din tara. Acestea sunt atrase in provincie de inalta calificare a fortei de munca, nivelul salarial scazut, cat si de chiriile mici pentru spatii de birouri.
Madalina Cojocaru, Head of Office Department, DTZ Echinox, precizeaza:
„Importanti jucatori de pe piata corporate care au birouri deschise in Bucuresti s-au orientat si catre orasele regionale in ultimii ani pentru a-si extinde operatiunile, fiind motivati de forta de munca educata, nivelul salarial sau costurile totale de inchiriere. De exemplu, costurile de ocupare (chirie + service charge) a spatiilor de birouri clasa A in orasele regionale sunt cu aproximativ 20% – 25% mai scazute fata de capitala. Pentru companiile care activeaza in domeniul Tehnologic & Telecom, care ocupa suprafete generoase, alegerea unei locatii intr-un oras regional este o optiune care, pe termen lung, genereaza avantaje economice”.
Stocul total de spatii de birouri in cele patru orase regionale analizate este de 450,000 mp, de cinci ori mai mic decat cel din Bucuresti. Cu 150,000 mp de birouri, majoritatea de clasa B, Cluj Napoca este lider, urmat de Iasi cu 120,000 mp, Timisoara cu 100,000 si Brasov cu 80,000 mp.
Volumul total al spatiilor ce urmeaza a fi livrate in 2014 in cele patru orase este de 52,000 mp. Orasul Cluj Napoca conduce detasat, cu un volum anuntat de 42,000 mp de spatii de birouri moderne ce va fi atins prin finalizarea primei faze din proiectul The Office (19,000 mp) dezvoltat de NEPI, a proiectului United Business Center Tower (10,000 mp) dezvoltat de Iulius Group si a fazei a doua din Liberty Technology Park (11,400 mp) dezvoltat de Fribourg Investment.
Daca toate proiectele anuntate vor fi livrate, stocul modern de spatii de birouri din Cluj Napoca se va dubla pana in 2016, ajungand la 300,000 mp.
Nivelul chiriilor pentru spatiile de clasa A este similar in Cluj Napoca, Timisoara si Brasov, incadrandu-se in intervalul 12 – 14 euro/mp/luna, o usoara diferenta existand in Iasi unde chiria pentru birouri de clasa A este de 13,5 – 15 euro/mp/luna. In ceea ce priveste chiriile pentru spatiile de clasa B, acestea variaza intre 7-11 euro/mp/luna in toate orasele analizate.
Rata de neocupare pentru spatiile de birouri clasa A este sub 10% in Cluj, Timisoara si Iasi, fiind usor mai ridicata in Brasov, pana in jurul valorii de 15%. Aceasta rata de neocupare inregistrata in cladirile de clasa A din Brasov justifica si decizia dezvoltatorilor de a incetini ritmul constructiilor anul acesta.
Cererea pentru spatii de birouri este generata in special de companii care activeaza in sectoarele Financiar, Tehnologic & Telecom. Cluj Napoca a fost considerat in ultimii ani cel de-al doilea oras cel mai atractiv dupa Bucuresti pentru BPOS si SSCS. Datorita salariilor competitive, a populatiei tinere formata in mare parte din studenti si a costurilor de ocupare, orasul a fost ales ca locatie pentru birouri de catre companii de renume.
Orasul Iasi, datorita unei bune infrastructuri de telecomunicatii, salariilor competitive si volumului mare de forta de munca educata, a devenit cel de-al doilea oras regional din punct de vedere al atractivitatii, dupa Cluj Napoca, pentru companiile care doresc sa deschida centre operationale.
In Timisoara cererea pentru spatii de birouri vine in special din sectoarele Tehnologic & Telecom si Productie/Automotive.

Sus