Oferte locuri de munca top

Piata de arhitectura: Factori noi vor influenta anul acesta activitatea birourilor de arhitectura

O mai bună orientare pe piața arhitecturii poate fi realizată dacă sunt luați în calcul toți factorii care influențează activitatea. Or, anul acesta este marcat și de influențe specifice, care nu s-au regăsit anul trecut. Una dintre acestea este dată de faptul că în anul curent vor fi alegeri în majoritatea lumii vestice, aspect extrem de important pentru piețele lumii, iar în țara noastră vor fi atât alegeri locale, cât și alegeri parlamentare și prezidențiale.

 

 

 

”Având în vedere că piața locală a construcțiilor este puternic influențată atât de evoluția prețurilor în piețele lumii, cât și de autoritățile și administrația locală, anul acesta va fi unul interesant”, este de părere arh. Vlad Baloșin, general manager Metrik Architecture.

Alături de chestiuni economice regionale, sesiunile electorale din acest an vor marca orice activitate investițională în zona privată.

Arh. Sorin Gabrea, partener în Western Outdoor, consideră că marile proiecte de investiții în infrastructura națională pentru transport – cât se poate de necesare de altfel – vor continua și vor prilejui, foarte probabil, raportarea unor noi succese de profil, în bunul spirit ante-decembrist.

Proiectele de investiții în sectorul imobiliar vor fi afectate de condiționări contextuale, cu precădere din zona costurilor de construire sau a costurilor de finanțare, în special, la nivel individual.

Proiecte pentru construcții de mici dimensiuni vor putea fi realizate, în continuare; proiectele mai mari, care presupun interacțiune între investitor/promotor și administrația publică, vor fi, însă, puternic afectate de campania electorală.

În aceste condiții, birourile de proiectare se vor angaja, cu precădere, în proiecte care au condiții clare de realizare, în limite precis reglementate, care nu presupun avizări și aprobări complexe.

Despre noi modele, tehnologii sau materiale noi se va putea vorbi, probabil, după stabilizarea noilor structuri administrative, ce vor fi puse în funcție după 2025, apreciază domnul Gabrea.

Arh. Victor Mihăilescu, general manager Archdesign SRL crede că piața de arhitectură va fi împărțită între lucrările publice și lucrările investitorilor privați care vor înțelege că procesul de proiectare, avizare și autorizare durează suficient de mult pentru a traversa perioada incertă din piața imobiliară actuală.

Cei care vor înțelege și își vor asuma investiția inițială în proiectare, care este modică raportată la valoarea proiectului, vor avea de câștigat în momentul în care piața va fi, din nou, la un nivel satisfăcător.

Factorii de influență vor rămâne aceiași, respectiv cererea și oferta din piață, împreună cu condițiile de creditare bancară, atât pentru investitori, cât și pentru cumpărători.

Din păcate, mai există și factorii locali, administrativi, care pot influența major evoluția pieței de arhitectură prin blocarea sau fluidizarea proceselor de avizare/autorizare, este de părere arh. Victor Mihăilescu.

Materialele eficiente energetic sunt tot mai folosite in constructii

Contextul economic și politic actual îi îngrijorează pe arhitecți

Starea economiei globale și locale poate avea un impact semnificativ asupra proiectelor de construcție și, implicit, asupra activității de proiectare.

”Asistăm la mișcări sociale de anvergură, existând tensiuni la nivel european și mondial. Prin urmare, este de la sine înțeles să existe precauție în ceea ce privește investițiile. Recesiunea economică influențează totodată cererea pentru proiecte de construcție, mai ales deoarece analiștii financiari susțin faptul că se va simți mai pregnant anul acesta”, consideră arh. Adriana Frățilă, arhitect șef la Archistudio.

Schimbările în legislație, respectiv modificările în reglementările de construcție și planificare, sunt un alt factor care afectează proiectele arhitecturale, de exemplu, prin introducerea unor noi standarde de eficiență energetică sau reglementări privind materialele ecologice.

Obligativitatea de a asigura îndeplinirea standardului nZEB de către toate clădirile noi presupune un proces de proiectare mai elaborat și crește totodată și costul execuției construcțiilor, chiar dacă, pe termen lung, această investiție mai mare se va recupera din exploatarea clădirii cu costuri reduse față de ceea ce ar fi presupus exploatarea clădirii cu consum mai mare de energie.

”Astfel se conturează un alt factor ce ne influențează în cadrul procesului de proiectare, și anume, cererea pentru sustenabilitate”, subliniază doamna Frățilă.

Creșterea conștientizării asupra schimbărilor climatice, odată cu mesajele și politicile naționale, care au ca scop reducerea impactului asupra mediului, poate conduce la o cerere mai mare pentru proiecte sustenabile, cu utilizarea de materiale ecologice și soluții energetice eficiente.

Adriana Frățilă spune: ”Clienții noștri din ultimul an, în proporție covârșitoare, au cerut implementarea de soluții care să scadă costul de exploatare a construcțiilor pe termen lung și au fost și foarte receptivi legat de utilizarea materialelor ecologice și sustenabile. Ne bucurăm că există această schimbare de mentalitate în rândul oamenilor și că putem veni în întâmpinarea cerințelor lor”.

Un alt aspect care, în momentul de față nu este foarte evident, dar este de așteptat să fie din ce în ce mai vizibil în ceea ce privește activitatea de proiectare, este cel legat de tendințele tehnologice. Noutățile tehnologice, cum ar fi utilizarea realității virtuale și a inteligenței artificiale, pot schimbă modul în care sunt concepute și implementate proiectele.

”Aceste domenii sunt la început, însă ne așteptăm ca softurile de proiectare să implementeze din ce în ce mai mult aceste tendințe, care vor avea drept consecință realizarea proiectelor în timp mult mai scurt și, din punct de vedere al prezentării, la un nivel de calitate crescut, cu costuri mult reduse”, mai spune Adriana Frățilă.

Relatia proiectantilor cu autoritatile publice ar putea fi mai rapida si mai placuta

Piața așteaptă o scădere a dobânzilor

Anul acesta, după o perioadă de dobânzi mari care au afectat negativ deciziile de investiții, unul dintre factorii importanți care ar putea influența activitatea pe piața arhitecturii este evoluția indicelui Robor.
Arh. Mario Kuibuș, managing partener în cadrul biroului de arhitectură Re-act Now Architecture, crede că o „dezmorțire” a regimului acordării creditelor printr-o scădere a indicelui Robor este un factor ce poate duce anul acesta la o creștere a interesului investițional din zona privată.

De aceeași părere este și arh. Bogdan Neagu, fondator şi arhitect principal al NBC Arhitect SRL: O scădere a ratei dobânzilor ar putea duce la o creștere a cererii pentru proiecte de investiții.

În actualul context regional, factorii economici și politici vor influenţa cel mai mult activitatea pe piața arhitecturii în anul curent.

De asemenea, politicile guvernamentale de subvenții ar fi binevenite pentru impulsionarea acestui sector. Programe care facilitează achiziționarea primei case sau diverse scutiri de impozite în sectorul construcțiilor și proiectării ar avea un impact pozitiv asupra pieței imobiliare, este de părere arh. Bogdan Neagu.

Cei mai multi arhitecti vor sa isi majoreze tarifele anul acesta

Sus