Oferte locuri de munca top

Materialele eficiente energetic sunt tot mai folosite in constructii

 

 

 

 

Folosirea în noile proiecte de investiții a materialelor eficiente energetic este o practică în creștere. Conștientizarea impactului asupra mediului și a eficienței energetice a devenit o prioritate în industria construcțiilor, iar arhitecții sunt tot mai încurajați să integreze aceste elemente în proiectele lor.

Adriana Frățilă, arhitect șef la Archistudio SRL, spune: ”La una din conferințele la care am participat anul trecut, unul dintre vorbitori, arhitectul Sascha Glasl, vorbea despre faptul că în Olanda există o coerență a acestei abordări, care începe de la nivelul autorităților locale și se termină la nivelul comunității. Practic, întreg ansamblul social este implicat și angrenat în acest tip de abordare a procesului de construire. Ne așteptăm ca la nivel de legislație să existe pe viitor facilități fiscale importante în ceea ce privește construcțiile cu impact redus asupra mediului, așa cum deja se întâmplă în țările din vest.”

Legislația actuală ne obligă să construim cât mai eficient energetic.

”Dar dincolo de standardele nZEB, fiecare investitor își alege nivelul de «green» pe care dorește să îl atingă. Produsele devin din ce în ce mai ecologice, ai de unde alege ca investitor. Încet, încet, acesta va fi noul «normal»”, consideră arh.Vlad Baloșin, general manager Metrik Architecture.

În același timp, arh. Mario Kuibuș, managing partener Re-act Now Architecture, este de părere că noua directivă nZEB la nivel european, inițiativa Noului Bauhaus European al Comisiei Europene, precum și oferta pe piața imobiliară a dezvoltării proiectelor „ecologice” au făcut să apară această nouă cerință în proiectare care forțează utilizarea de materiale și soluții ecologice și eficiente energetic.

Noua tehnologie presupune costuri suplimentare, atât în momentul investiției, cât  și în exploatare

Suntem în mod evident într-un moment în care performanțe tehnologice remarcabile vor produce efecte importante în ceea ce privește funcționarea societății, spune arh. Sorin Gabrea de la Western Outdoor.

Încălzirea globală – fenomen cu cauze cosmice naturale și accentuat de activitatea umană, dar și progresele semnificative în ceea ce privește nivelul de educație a populație au drept efect modificarea importantă a comportamentului social, cu efect rapid și în ceea ce privește spațiul public și, evident, conformarea construcțiilor, de toate categoriile.

Toată noua tehnologie presupune, însă, costuri suplimentare, atât în momentul investiției, dar și în exploatare.

Politici guvernamentale, de efect, au în vedere promovarea noilor tehnologii, dar întregul lanț investițional se reconfigurează dificil, cu multiple evoluții contradictorii, dificil de controlat.

Totuși, asistăm la o echipare din ce în ce mai sofisticată a construcțiilor, cu efecte în ceea ce privește îmbunătățirea randamentului energetic, dar și cu noi facilități în ceea ce privește confortul spațiului construit.

”Nu cred că întoarcerea la materiale tradiționale este realistă pentru sectorul construcțiilor în următoarea perioadă. Probabil, vor apărea noi reglementări complexe, care să vizeze întregul lanț tehnologic din sector, începând cu producția materialelor utilizate în construcții și terminând cu modalitatea de funcționare a domeniului”, mai spune arh. Sorin Gabrea.

Având în vedere faptul că, în conformitate cu unele opinii, circa 40% din energia produsă pe plan mondial este înglobată în construcția și în funcționarea construcțiilor, reglementarea domeniului este pe cât de dificilă, pe atât de necesară.

Populația a reacționat bine, iar performanța energetică a noilor construcții a devenit un criteriu important pentru beneficiarul final.

”În continuare, însă, vom aștepta efectul comportării în timp a noilor echipamente și, după ce vor fi contabilizate costurile în raport cu beneficiile – economie de energie, vom putea evalua corect succesul noilor tehnologii”, subliniază arh. Sorin Gabrea.

Utilizarea materialelor ecologice este o practică izolată

Conform cerințelor în domeniu, fiecare proiect trebuie să utilizeze soluții tehnice care să îmbunătățească eficiența energetică a imobilelor. Dar, atrage atenția arh Victor Mihăilescu, de la Archdesign, materialele ecologice sunt o opțiune a proiectanților și investitorilor în funcție de gradul impactului asupra mediului, pe care doresc să-l atingă.

Și arh.Bogdan Neagu, de la NBC Arhitect SRL, subliniază că, deocamdată, tendința este de a folosi materiale eficiente energetic și mai puțin se urmărește ca acestea să fie ecologice. Utilizarea de materiale ecologice este o practică izolată întâlnită de obicei la dezvoltatori privați care-și construiesc case pentru uz personal.

Practica folosirii de materiale eficiente energetic vine în primul rând din ridicarea standardelor de izolare termică, urmare a directivelor Uniunii Europene. Acestea au consolidat rolul clădirilor în combaterea schimbărilor climatice și au pus un accent mai mare pe renovarea clădirilor existente.

În România nu există o legislație care să oblige folosirea de materiale ecologice în construcții, dar există o serie de programe și inițiative care promovează utilizarea lor. Folosirea de materiale ecologice poate contribui la reducerea impactului negativ al construcțiilor asupra mediului și la îmbunătățirea calității vieții, subliniază arh.Bogdan Neagu.

Sus