Oferte locuri de munca top

Pe malurile apelor ar putea fi realizate proiecte europene

bach-10224_640O iniţiativă legislativă privind trecerea unor luciuri de apă şi taluzuri ale barajelor şi lacurilor de acumulare din proprietatea publică a statului în administrarea unor consilii locale ale unităţilor administrativ-teritoriale se află în dezbatere, luna aceasta, la Camera Deputaţilor.

Astfel, prin proiectul de act normativ, iniţiatorii permit “consiliilor locale ale unităţilor administrative teritoriale să concesioneze operatorilor economici luciul de apă şi taluzul aferent în vederea efectuării de investiţii cu accesarea fondurilor europene.”

Proiectul mai prevede responsabilizarea autorităţilor locale prin încredinţarea serviciului de salubrizare acestor instituţii. Astfel “consiliile locale ale unităţilor administrative-teritoriale răspund de ecologizarea luciurilor de apă şi taluzelor aferente pe care le administrează, conform prevederilor legislaţiei în domeniu”, se arată în textul viitoarei legi.

Apele României au un volum total de 135 de miliarde mc din care pot fi folosiţi aproximativ o treime,  o resursă destul de limitată, fapt ce face necesar un mai bun management al apelor, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Iniţiativa aparţine unui grup de şase senatori şi deputaţi PSD şi PC-PLR şi a fost respinsă de Senat în şedinţa din 24 iunie. În prezent se află în dezbatere la Comisia de administraţie publică şi amenajarea teritoriului, Comisia juridică şi Comisia pentru mediu a Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.

Sus