Oferte locuri de munca top

Parlamentul European: Planul pentru tranzitia catre cladiri cu emisii zero

Planurile de a contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor au fost convenite ieri în mod informal de către deputații europeni și președinția spaniolă a Consiliului European.

Revizuirea propusă a Directivei privind performanța energetică a clădirilor vizează reducerea substanțială a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și a consumului de energie în sectorul construcțiilor din UE până în 2030, dar și atingerea neutralității climatice până în 2050.

De asemenea, aceasta urmărește renovarea mai multor clădiri cu cele mai proaste performanțe și îmbunătățirea schimbului de informații privind performanța energetică.

Toate clădirile noi ar trebui să aibă zero emisii începând cu 2030, în vreme ce clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice ar trebui să aibă emisii zero începând cu 2028.

Statele membre ale Uniunii Europene vor putea ține cont de potențialul de încălzire globală pe ciclul de viață al clădirii, care include producția și eliminarea produselor pentru construcții.

Pentru clădirile rezidențiale, statele membre vor trebui să pună în aplicare măsuri pentru a asigura o reducere a energiei primare medii utilizate cu cel puțin 16% până în 2030 și cu cel puțin 20 până la 22% până în 2035.

Statele membre vor trebui să renoveze cele 16% clădiri nerezidențiale cu cele mai proaste performanțe până în 2030 și, până în 2033, cele 26% cu cele mai proaste performanțe, prin cerințe minime de performanță energetică.

Dacă sunt adecvate din punct de vedere tehnic și economic, statele membre ar trebui să implementeze instalații solare progresiv în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea acestora, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.

Statele membre vor adopta măsuri de decarbonizare a sistemelor de încălzire și de a elimina treptat combustibilii fosili în încălzire și răcire, în vederea eliminării treptate a cazanelor pe combustibili fosili până în 2040.

TOPUL CONSTRUCTORILOR Cei mai mari constructori profita de oportunitatile numeroaselor proiecte de investitii publice

Statele membre vor trebui, de asemenea, să înceteze subvenționarea cazanelor de sine stătătoare pe combustibili fosili începând cu 2025.

Vor fi în continuare posibile stimulente pentru sistemele hibride de încălzire, cum ar fi cele care combină un cazan cu o instalație solară termică sau o pompă de căldură.

Clădirile agricole și clădirile de patrimoniu pot fi excluse de la aplicarea noilor reguli, în timp ce țările UE pot decide să excludă și clădirile protejate pentru meritele lor arhitecturale sau istorice speciale, clădirile temporare și bisericile și lăcașurile de cult.

Raportorul pentru Directiva privind performanța energetică a clădirilor, Ciarán Cuffe, a declarat: „Am realizat ceva remarcabil în această seară. Am creat un plan pentru tranziția către un stoc de clădiri cu emisii zero. Prin acest plan, adăugăm un pilon esențial planurilor de decarbonizare ale UE și începem călătoria lungă către reducerea cu 36% din emisiile de CO2 ale Europei”.

„Acea călătorie va începe cu clădirile care irosesc cea mai mare energie. Energia risipită este bani irosiți pe facturi. Trebuie să ajutăm cetățenii să economisească bani și să-i protejăm de prețurile volatile la energie. De aceea am ales o rută care poate reduce facturile la energie pentru toată lumea, proprietarii și chiriașii deopotrivă, și abordează cauzele fundamentale ale sărăciei energetice”, a adăugat el.

Acordul informal trebuie să fie aprobat atât de Parlament, cât și de Consiliu pentru a deveni lege. Comisia pentru industrie, cercetare și energie va vota textul pe 23 ianuarie.

Potrivit Comisiei Europene, clădirile din UE sunt responsabile pentru 40% din consumul nostru de energie și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

În data de 15 decembrie 2021, Comisia Europeană a adoptat o propunere legislativă de revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor, ca parte a așa-numitului pachet „Fit for 55”.

O nouă lege europeană a climei (iulie 2021) a consacrat atât obiectivele pentru 2030, cât și pentru 2050 în legislația europeană obligatorie.

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus