Oferte locuri de munca top

Parcari sigure si securizate, obligatorii pe autostrazi si drumuri expres

Parcările sigure si securizate sunt obligatorii pe autostrăzi și drumuri expres, după cum prevede o strategie a CNAIR SA intrată în vigoare.

Obligația României ca stat membru UE este să înființeze pe autostradă zone de odihnă pentru utilizatorii vehiculelor comerciale, în condiții corespunzătoare de siguranță și securitate, la fiecare aproximativ 100 km, în conformitate cu necesitățile societății, ale pieței și cu cele privind mediul înconjurător.

Un prim pas în dezvoltarea parcărilor sigure și securizate poate fi reprezentat de transformarea actualelor spații de servicii de pe sectoarele de autostrăzi în utilizare în acest moment.

Astfel va fi necesară o actualizare a normelor tehnice de proiectare și construire a drumurilor de mare viteză în sensul introducerii parcărilor sigure și securizate în capitolul de dotări.

Până la aprobarea actualizării normelor tehnice, în cadrul studiilor de fezabilitate privind construirea de noi drumuri de mare viteză se va prevedea ca suprafețele spațiilor de servicii din 100 în 100 de kilometri să permită realizarea/ amenajarea de parcări sigure și securizate.

Varianta optimă pentru finanțarea realizării și asigurării funcționarii parcărilor sigure si securizate este următoarea:

* Finanțarea de la bugetul de stat a sumelor necesare cu întocmirea proiectelor (studii de fezabilitate), întocmirea documentațiilor necesare și plata despăgubirilor aferente în

vederea realizării exproprierilor terenurilor pe care vor fi edificate parcările sigure și securizate;

* Finanțarea din fonduri private atrase prin atribuirea și încheierea unor contracte de concesiune de lucrări/servicii pentru construirea, operarea și întreținerea parcărilor sigure și securizate; este necesar a fi identificate programe europene care să asigure fonduri europene nerambursabile pentru operatorii economici privați care vor realiza parcările sigure și securizate.

TOPUL DRUMARILOR

Pentru implementarea strategiei este necesar a fi realizat un studiu de fezabilitate care să acopere toate locațiile unde se vor realiza parcări sigure și securizate și care să identifice numărul de locuri de parcare necesar pentru fiecare locație, suprafața suplimentară necesar a fi expropriată, nivelul de servicii ce trebuie asigurat cât și valoarea estimată a investițiilor.

După identificarea caracteristicilor tehnice ale locurilor de parcare sigure și securizate pentru fiecare locație, se va proceda fie la adiționarea contractelor de concesiune de servicii existente în locația respectivă, fie la demararea procedurilor de atribuire a contractelor de concesiune de servicii care să cuprindă și realizarea parcărilor sigure și securizate.

Acolo unde încă nu sunt finalizate autostrăzile/ drumurile expres, dar există proiecte finalizate care să cuprindă și realizarea de parcări sigure și securizate, după realizarea acestora împreuna cu autostrada/ drumul expres deservit vor fi demarate procedurile de atribuire a contractelor de concesiune de servicii pentru operarea și întreținerea parcărilor sigure și securizate.

Pentru proiectele de autostrăzi și drumuri expres încă neproiectate, vor fi cuprinse în cadrul proiectelor și parcările sigure și securizate.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus