Oferte locuri de munca top

O nouă lege a achiziţiilor publice de anul viitor

contract-408216_640Un nou proiect legislativ privind achiziţiile publice trebuia să fie publicat până la finele lunii iunie, după cum au tot anunţat oficialii. Se pare că acest termen va fi amânat.

Cel puţin aşa reiese din declaraţia președintelui ANRMAP, Bogdan Dobrin, care a declarat că : „Până la sfârșitul acestui an și începând cu 1 ianuarie 2016 trebuie să avem o nouă legislație a achizițiilor publice împreună cu noul SEAP”.

Proiectul iniţial a fost pus în dezbatere publică la 2 martie de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).  Dar, după numai o săptămână, a fost retras, se pare la solicitarea Comisiei Europene și a Ministerului Fondurilor Europene.

Intenția ANRMAP este de a face patru acte normative, unul clasic, unul de utilități, unul de concesiuni și unul de remediu. Dar, problema ar fi cum intră acestea în vigoare, fiind strâns legate unul de altul.

„Intrarea în vigoare ar trebui să fie concomitent și am stabilit un orizont de timp 1 ianuarie 2016 în strânsă corelație și cu noul SEAP”, a spus Dobrin.

Potrivit Freedom House România, modificarea legislaţiei achiziţiilor publice este de o importanță vitală pentru asigurarea unei concurențe reale între firmele dintr-o piață de achiziții publice evaluată la 15 miliarde euro anual, care să ducă la eficientizarea cheltuielilor publice, la diminuarea birocrației, la asigurarea transparenței procedurilor şi la prevenirea sau detectarea conflictelor de interese, corupției sau a altor infracțiuni în legătură cu achizițiile publice.

Sus