Următoarele contracte pentru construirea de autostrăzi şi drumuri expres vor fi cel mai probabil scoase la licitaţie aplicând condiţiile contractuale FIDIC galben, incluzând şi proiectarea, ca şi până acum, a anunţat Horia Nicolae, director pregătire proiecte CNADNR, în cadrul conferinţei “Romanian Infrastructure 2014 for Romanian Statutory Contract Users”.
În opinia sa, iniţiativa Ministerului Fondurilor Europene de a armoniza prevederile contractuale FIDIC cu legea achiziţiilor publice este una bună. De asemenea, trebuie urmarită şi armonizarea cu viitoarea lege a achiziţiilor publice, care va transpune noua directivă europeană privind achiziţiile publice.
Principala problemă a CNADNR este dată de diferitele interpretări ale condiţiilor de contractare FIDIC şi legislaţiei în vigoare. Într-un final, toate acestea nu fac decât să blocheze buna desfăşurare a contractului. Există de asemenea probleme în modificarea contractelor în funcţie de noile prevederi legislative în materia neregulilor şi indicatorilor de fraudă şi toate adresele, comunicările şi notificările venite de la Comisia Europeană, astfel încât să nu fie alterate condiţiile iniţiale de licitaţie, să nu se modifice echilibrul economic al contractului sau să fie afectat rezultatul procedurii de achiziţie punlică.
“CNADNR este pusă într-o mare dificultate în a corobora toate prevederile legale: HG 1405/2010, Ordinul 146/2011, OG 34/2006 , OG 66/2011 privind corecţiile, precum şi instrucţiunile care se emit de către Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Transporturilor. Este o muncă titanică pentru a găsi breşa corectă şi legală pentru a nu prejudicia fondurile europene nerambuirsabile, în special”, afirmă domnul Nicolae.
Ministerul Fondurilor Europene a prevăzut în cadrul contractelor FIDIC galben posibilitatea autorităţii contractante de a introduce condiţii speciale suplimentare. Prin acestea, CNADNR va viza specificul proiectului, fie autostradă, fie drum naţional, specificul terenulului etc. Aceste condiţii speciale suplimentare nu vor muta riscurile de la beneficiari în totalitate la antreprenori sau prestatori, a dat asigurări domnul Nicolae.
Clauzele speciale vizate de CNADNR s-ar putea referi la prelungirea duratei contractelor prin apariţia elementelor imprevizibile, clarificarea dreptului antreprenorului de acces la şantier şi posesia terenului, aprobarea modificării proiectelor tehnice şi a contractului ulterior semnării acestuia, precum şi clarificări asupra punerii în aplicare a deciziilor comisiilor de adjudecare a disputelor.
În continuare, piaţa din România nu este pregătită pentru contractele FIDIC, în special autorităţile contractante, dar şi constructorii. Autorităţile sunt tentate să transfere responsabilitate de partea antreprenorului privat, a afirmat în cadrul conferinţei Vlad Manu, contract administrator în cadrul Swietelski.
Pe de altă parte, nu poate exista un model de contract sau clauze contractuale valabile pentru orice proiect şi de orice dimensiune. Contractele trebuie să se axeze pe tipuri de proiecte, este de părere avocatul Cosmin Vasile, managing partner în cadrul Zamfirescu Racoţi & Partners.
Principala problemă în achiziţiile publice nu este dată atât de contracte, cât de gestionarea acestora. Autorităţile contractante trebuie să îşi îmbunătăţească managementul contractelor, consideră avocatul Oana Şoimulescu, partener Şoimulescu Soltan.
Nu în ultimul rând, în România nu prea există o tradiţie pentru soluţionarea amiabilă a disputelor, remarcă avocatul Adrian Raţiu.
Până la apelarea la curtea de arbitraj şi, mai departe, la instanţa de judecată, disputele apărute între autorităţile contractante şi antreprenori pot fi dezamorsate într-un stadiu incipient, prin proceduri specifice. De exemplu, evaluarea efectuată de inginer poate fi aplicată mai ales atunci când antreprenorul solicită plăţi suplimentare sau prelungirea termenului de execuţie. A doua procedură vizează apelarea la o comisie de adjudecare a disputelor (DAB), formată din specialişti independenţi, care analizează punctele de vedere ale ambelor părţi şi oferă o soluţie pentru rezolvarea disputei.
Aceste proceduri devin obligatorii dacă acest lucru este prevăzut în cadrul contractului dintre părţi, precizează domnul Raţiu.