Oferte locuri de munca top

Nou parc, propus in zona Esplanada

În zona centrală a Bucureștiului, unde este prevăzută dezvoltarea Cartierului de Justiție (amplasamentul Esplanada), consiliera USR Plus Ana Ciceală propune CGMB exproprierea unor terenuri pentru realizarea unui parc  –  ”Grădina Dudești și hub universitar”.

Terenul este în cea mai mare parte (90.982 mp) proprietatea privată a Statului Român și este în administrarea Ministerului Dezvoltării. Municipiul București deține o suprafață de 4.664 mp. Alte persoane fizice și juridice dețin real și prezumptiv o suprafață de 11.384 mp, se arată în documentația proiectului de hotărâre.

Pentru exproprierile de terenuri situate în interiorul amplasamentului vizat pentru amenajarea de noi spații verzi și pentru lucrări de regenerare urbană se va aplica Legea 255/2010.

Programul de reconversie funcțională a amplasamentului „Esplanada“ presupune dezvoltarea unui proiect de regenerare urbană în cadrul căruia să fie integrate atât „Cartierul de Justiție“, cât și proiecte investiționale inițiate de Primăria Municipiului București.

Reconversia trebuie să urmărească o dezvoltare proporțională, astfel încât utilizarea terenului pentru cele două proiecte să fie echilibrată, respectiv egală.

Astfel, jumătate din suprafața întregului amplasament, respectiv cea vestică, localizată în vecinătatea Bibliotecii Naționale a României (bd. Mircea Vodă) va fi dedicată obiectivului „Cartierul de Justiție“.

Cealaltă jumătate, localizată în vecinătatea străzii Nerva Traian, va fi dedicată obiectivului „Proiecte de interes public ale municipiului București“,  inițiate de Primăria Municipiului București.

Între Guvernul României și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare a fost încheiat un acordul de avans pentru pregătirea proiectului Cartierul Justiției, în valoare de 2,5 milioane USD.

În prezent, pe baza acestei sume, Ministerul Justiției implementează toate activitățile necesare realizării Studiului de fezabilitate pentru proiectul ”Cartierul de Justiție”, aprobării indicatorilor tehnico- economici și realizării exproprierilor conform prevederilor legii speciale 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.

În paralel, Guvernul României negociază cu Banca Mondială un împrumut principal pentru lucrările de execuție a obiectivului ”Cartierul de Justiție”, incluzând demolarea întregii fundații vechi, de aproximativ 2,5 hectare amplasată în centrul acestui teren, fundație aparținând fostului obiectiv de investitii optzecist, abandonat din 1990, ”Centrul de Creație și Cultură -Cântarea României”.

Noul parc urban ar urma să creeze nu mai puțin de 10 hectare (100.000 metri pătrați) de spațiu verde în centrul Bucureștiului.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

 

Sus