Oferte locuri de munca top

Noi reguli UE pentru inchirierea pe termen scurt a locuintelor

Comisia Europeană a adoptat o propunere de regulament pentru a spori transparența în domeniul închirierilor de locuințe pe termen scurt.

Noile norme ar urma să îmbunătățească nivelul de colectare și schimbul de date de la gazde și de la platformele online.

Normele propuse vor contribui la identificarea gazdelor care oferă cazare pe termen scurt și a activităților lor.

Vor aborda, de asemenea, unificarea modurilor în care platformele online fac schimb de date și, în cele din urmă, vor contribui la prevenirea listărilor ilegale.

Noul cadru

Înregistrarea gazdelor și a proprietăților lor propuse pentru închiriere pe termen scurt va trebui să fie integral online și ușor de realizat.

Va fi necesar un set de informații relevante privind gazdele și proprietățile acestora, și anume „cine”, „ce” și „unde”.

Un ansamblu din provincie va fi extins cu peste 230 unitati locative

La finalizarea înregistrării, gazdele ar trebui să primească un număr de înregistrare unic.

Platformele online vor trebui să faciliteze afișarea de către gazde a numerelor de înregistrare. De asemenea, acestea vor trebui să verifice în mod aleatoriu dacă gazdele înregistrează și afișează numerele corecte. Autoritățile publice vor avea posibilitatea să suspende numerele de înregistrare și vor putea solicita platformelor să elimine de pe listă gazdele neconforme.

Platformele online vor trebui să facă schimb de date cu autoritățile publice, o dată pe lună, în mod automatizat, cu privire la numărul de nopți închiriate și de oaspeți.

Pentru platformele mici și microplatforme sunt prevăzute posibilități de raportare mai ușoare. Autoritățile publice vor putea primi aceste date prin intermediul „punctelor de intrare digitale unice” naționale.

Datele generate ca urmare a acestei propuneri vor contribui, în formă agregată, la statisticile privind turismul produse de Eurostat și vor contribui la viitorul spațiu european al datelor pentru turism. Aceste informații vor sprijini dezvoltarea unor servicii inovatoare legate de turism.

TOPUL CONSTRUCTORILOR

Statele membre vor monitoriza punerea în aplicare a acestui cadru de transparență și vor institui sancțiunile relevante pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute în prezentul regulament.

Propunerea Comisiei va fi discutată în vederea adoptării de Parlamentul European și de Consiliu.

După adoptarea și intrarea sa în vigoare, statele membre vor avea la dispoziție o perioadă de doi ani pentru a stabili mecanismele necesare pentru schimburile de date.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus