Oferte locuri de munca top

Noi masuri pentru accelerarea lucrarilor de cadastru

Prestatorii care realizează lucrări de cadastru general vor beneficia de o modificare legislativă făcută de ANCPI pentru accelerarea înregistrării proprietăților din România.

Măsura a fost luată având în vedere situația excepțională generată de pandemia Covid – 19 și în urma solicitărilor asociațiilor profesionale.

Astfel a fost creată posibilitatea prelungirii termenelor contractelor de finanțare încheiate în 2019 și 2020 pentru ca firmele de cadastru să nu piardă sumele decontate de ANCPI.

Mai exact, ca urmare a modificării Legii 7/1996 a fost actualizată Procedura privind modalitatea de alocare a sumelor, precum şi raportarea de către beneficiari a stadiului de execuţie a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale.

Procedura stabilește posibilitatea prelungirii termenelor contractelor de finanțare încheiate între ANCPI și primării, în ultimul trimestru al anului 2019 și pe parcursul anului 2020, până la data de 30 noiembrie 2021.

Această modificare se aplică doar în cazul contractelor pentru care a fost emis Procesul verbal de recepţie cantitativă şi calitativă aferent Livrării nr. 1 «Documentele tehnice ale cadastrului – copie spre publicare» și care aveau termen 31 mai 2021.

„Situația generată de pandemia de Covid-19 a determinat unele firme de cadastru să încetinească ritmul lucrărilor. Potrivit prevederilor contractuale exista riscul ca, odată depășite termenele stabilite, aceste firme să nu încaseze banii pentru măsurătorile realizate. Practic, în cazul acestora, ar fi trebuit semnate alte contracte pentru continuarea lucrărilor, ceea ce ar fi însemnat stagnare, deci mult timp pierdut”, a precizat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

O altă modificare legislativă prevede că, odată cu intrarea în vigoare următoarelor finanțări, în cazul imobilelor cu proprietari neidentificaţi, subiect al înscrierii provizorii a UAT, se va deconta 10% din preţul contractat pentru un imobil.

Prevederile intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus