Oferte locuri de munca top

Mită de 500.000 de euro pentru 15 hectare

800px-Cristian_DavidFostul ministru al Internelor și Reformei Administrative, Cristian David a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru luare de mită în schimbul asigurării emiterii unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha.

În cursul anului 2007 Cristian David a pretins, iar în luna februarie 2008, a primit suma de 500.000 de euro de la un denunţător, beneficiar al unor drepturi litigioase.

În schimbul acestei sume David a influenţat activitatea prefecţilor astfel încât să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate.

În acest sens, inculpatul David Cristian a luat legătura cu Marian Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această problemă.

În schimbul promisiunii de exercitare a influenței în scopul menționat mai sus, Roger Niţescu, în calitate de şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative a pretins și a primit de la aceeași persoană suma de 600.000 euro.

Aflând poziția terenului respectiv, Cristinel Bîgiu i-a subliniat denunțătorului faptul că nu poate fi restituită suprafața respectivă pe vechiul amplasament, întrucât este vorba de “un teren foarte mare şi foarte valoros”.

Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, după cum urmează:

  • 59.520 mp în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul naţional,
  • 14.085 mp în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele terenului sus-menţionat,
  • 6.397 mp tot în centrul municipiului Buzău, între cele două terenuri sus-menţionate,
  • 70.000 mp la intrarea în municipiul Buzău dinspre Bucureşti, tot cu ieşire la drumul naţional.

Pentru “sprijinul oferit”, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpatul Marian Cristinel Bîgiu a pretins de la denunțător suma de 1 milion euro, primind într-un final 700.000 euro, solicitare motivată de „locaţia terenurilor şi existenţa mai multor persoane decidente”.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Sus