Oferte locuri de munca top

Mare parte din potentialii cumparatori asteapta o scadere a preturilor locuintelor

Mai mult de jumătate din potentiali cumpărători de locuințe, care au răspuns unui sondaj realizat de platformele Storia.ro și Olx Imobiliare, în luna septembrie, se așteaptă ca prețurile să scadă.

Dintre participanți, 39% anticipează o scădere semnificativă a prețurilor în următoarele șase luni, 27% o ușoară scădere, iar 9% se așteaptă să stagneze.

Doar 8% se așteaptă la o creștere ușoară și 5% la una semnificativă. 12% declară că nu știu la ce să se aștepte.

În următoarele 12 luni însă, proporția celor care se așteaptă ca prețurile să fie semnificativ mai mici scade până la 30%, iar 24% să scadă ușor.

Peste 170 apartamente noi, langa Bucuresti

O ușoară creștere este estimată de 12% dintre respondenți, o creștere semnificativă de 7%, iar stagnarea de 12%. Proporția celor care nu știu în ce direcție se vor îndrepta prețurile crește până la 18%.

Studiul a fost realizat prin chestionar online, aplicat în rândul a 1.041 respondenți.

Subiectele care influențează deciziile imobiliare în această perioadă sunt prețurile mai mari ale locuințelor (62%), creșterea dobânzilor la credite (38%), prețurile mai mari pentru coșul zilnic (36%), contextul geopolitic (28%), înăsprirea condițiilor de creditare (16%) și modificările din noul Cod Fiscal (8%).

Cu privire la starea pieței imobiliare, 80% dintre respondenți cred că ne aflăm într-o bulă imobiliară și tot atâția că e mai bine să amâne achiziția unei proprietăți.  36% consideră că locuințele încă mai sunt accesibile și 19% că este un moment bun să cumperi o proprietate.

38% dintre respondenți au răspuns că sunt siguri vor să achiziționeze o proprietate în următoarele 12 luni, o treime că oscilează între da și nu (33%), iar 12% că înclină spre da. Doar 9% sunt siguri că nu vor cumpăra o locuință în următorul an, iar alți 8% înclină spre nu.

Legat de felul în care a evoluat bugetul alocat pentru achiziții imobiliare în ultimele 6 luni, pentru  aproape jumătate dintre ei (42%) a rămas constant, în timp ce pentru 23% dintre respondenți a crescut, iar pentru 35% a scăzut.

Evoluția diferă în funcție de buget. 44% dintre cei care sunt dispuși să ofere până în 60.000 euro au scăzut bugetul, față de doar 18% dintre cei cu peste 121.000 euro. Creșterile de buget au apărut în special la cumpărătorii care caută locuințe de 91.000-120.000 euro (30%) și cei de peste 121.000 euro (31%).

Cinci blocuri vor forma un nou ansamblu rezidential

Cei care au spus că sigur nu ar cumpăra o proprietate, întrebați care ar fi schimbarea care i-ar putea face să se răzgândească, au menționat în proporție de 75% că scăderea prețului locuințelor ar fi factorul decisiv.

Pe locul doi ca importanță se află scăderea dobânzilor la credite (27%), urmată de scăderea celorlalte costuri de zi cu zi (19%) și creșterea veniturilor personale (18%). Nevoia neapărată de a se muta i-ar convinge pe 8%, urmată de găsirea unei proprietăți perfecte pentru persoana respectivă – cu 6% și de creșterea semnificativă a chiriei – cu 3%. Dintre respondenți, doar 10% au afirmat că nimic nu le poate schimba decizia.

„Sondajul ne confirmă că există diferențe semnificative între așteptările potențialilor cumpărători și preconizările dezvoltatorilor și ale altor profesioniști în imobiliare”, a declarat Monica Dudău, marketing manager Storia.ro și OLX Imobiliare.

Sus