Oferte locuri de munca top

Manastirea Putna a primit fonduri pentru restaurare

950.jpg Manastirea Putna a primit o alocare de 3,15 milioane de euro, fonduri europene prin Programul Operational Regional 2007-2013, pentru lucrari de restaurare, modernizare si conservare.
Banii au fost alocati pentru restaurarea si consolidarea Casei Domnesti, a atelierelor, a staretiei, a cramei si a chiliilor care fac parte din ansamblul Manastirii Putna, pe o suprafata de 2.000 mp, pentru sistemul electric si termic al manastirii, pentru iluminatul arhitectural exterior, care va spori atractivitatea monumentului istoric. La acestea, se adauga lucrari pentru refacerea invelitorii si a accesului in manastire, pe o suprafata de 2.900 mp, si constructia a doua info-chioscuri.
Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale, a declarat:
„Proiectul isi propune conservarea unui simbol national si cultural al poporului roman si al credintei ortodoxe. Este vorba de o cerere de finantare depusa inca din 2009, dar, la acea vreme, nu s-a considerat necesar. Speram ca, peste 2 ani, cand manastirea va aniversa 550 de ani, sa arate asa cum se cuvine. Voi veni si eu sa vad lucrarile realizate cu aceste fonduri europene.”
Dupa finalizarea proiectului, toate spatiile, respectiv Casa Domneasca, atelierele, staretia, crama, chiliile, vor fi deschise spre vizitare turistilor si vor gazdui expozitii cu obiecte de patrimoniu ale Manastirii Putna: icoane, carti vechi, vase sfinte, vesminte.
De la debutul Programului Operational Regional 2007-2013, au fost incheiate la nivel national, alte 38 de contracte de finantare pentru proiecte care vizeaza biserici si manastiri, cu o valoare totala de 529,6 milioane de lei, din care 422,6 reprezinta fonduri nerambursabile (contributia din Fondul European de Dezvoltare Regionala si de la bugetul de stat). Dintre acestea, sase proiecte au fost deja finalizate.

Sus