Oferte locuri de munca top

Mai putine centre comerciale in 2014

Numarul de noi centre comerciale a scazut in ultimii ani insa la nivel macro, piata de retail s-a stabilizat, potrivit consultantului imobiliar DTZ Echinox.
Anul trecut in Romania s-au deschis cinci centre comerciale, iar in 2014 urmeaza sa se deschida trei.
Stocul total national de spatii comerciale moderne a ajuns la finalul anului trecut la 1,7 milioane mp. In 2013 au fost livrati 118.000 mp de retail prin deschiderile Uvertura Mall in Botosani (15,000 mp), Coral in Constanta (7.500 mp), Afi Palace in Ploiesti (29.000 mp), Promenada Mall in Bucuresti (35.000 mp) si Galati Shopping City (28.000 mp).
Frecventa de vizitare a centrelor comerciale este in crestere, insa efectul benefic al acestui factor este anulat de scaderea cosului mediu de cumparaturi.
Pentru centrele comerciale administrate de DTZ Echinox, luna decembrie a confirmat aceasta tendinta. Shopping City Suceava a avut o crestere a traficului de 18,3% comparativ cu aceeasi luna din 2012 si a continuat evolutia inregistrata pe tot parcursul anului. In Iasi, Centrul Comercial Felicia a inregistrat o crestere de 6,72%, iar Shopping City Sibiu un nivel de 7,3%. In Sibiu, cresterea traficului a fost determinata si de deschiderea Decathlon in timp ce Felicia Iasi si-a consolidat pozitia de centru comercial de convenienta. Nivelul traficului in Uvertura Mall Botosani a depasit cu peste 80% media anuala de trafic, acesta fiind prima luna decembrie de la deschiderea centrului comercial.

Sus