Solplanet x AeroFix

Lucrarile de constructii se vor scumpi in continuare

Cele mai multe estimări privind creșterea prețurilor sunt în sectorul construcțiilor. În cadrul anchetei de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică, cei mai mulți dintre manageri preconizează creșterea preţurile lucrărilor de construcţii în următoarele trei luni (sold conjunctural +36%). Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Creșterea preţurilor este prognozată și pentru produsele industriale (sold conjunctural +18%).

Managerii societăţilor de comerț estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +28%).

De asemenea, managerii societăților prestatoare de servicii prognozează că preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +9%).

Creșteri ale activității economice sunt estimate pentru următoarele luni în construcții, comerț, servicii și industria prelucrătoare.

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna iunie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +25%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%).

Industrie prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%).

Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +66%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare.

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +22%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +14%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).

Servicii

Conform estimărilor din luna iunie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +17%).

În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus